BBI banka ponosni partner književne nagrade „25. novembar“ | Bosna Bank International
Online servisi Finansiranja Štednja Računi Kartice Podrška Islamsko bankarstvo

BBI banka ponosni partner književne nagrade „25. novembar“

27.11.2017.

Ove godine, drugi put po redu, časopis Stav organizirao je svečanu dodjelu književne nagrade “25. novembar”, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Prošle godine laureat je bio bh. književnik Dževad Karahasan, a ove godine stručni žiri u sastavu Dijana Hadžizukić, Sanjin Kodrić, Almir Bašović, Fahrudin Rizvanbegović i Sead Šemsović nagradu je dodijelio bh. književniku Irfanu Horozoviću.

Riječ je o najvećoj književnoj nagradi u BiH s novčanim iznosom od 10.000 KM, a nagrađenom Horozoviću uručena je i skulptura koju je izradio akademski kipar Adis Lukač.

Nagradu Horozoviću uručili su glavni i odgovorni urednik Stava Filip Mursel Begović i direktor marketinga BBI banke Dino Selimović.

BBI banka i ove godine je ponosni partner književne nagrade 25. novembar i na ovaj način nastoji podržati sve kapitalne projekte kojima je cilj afirmiranje pozitivnih ekonomskih, društvenih i kulturnih vrijednosti naše zemlje.

„Nastojimo prepoznati takve projekte i podržati ih kako bismo bili dijelom pozitivnih trendova u našem društvu i gradili svjetlu budućnost za generacije koje dolaze. Iako je naše primarno područje djelovanja ekonomija, smatramo da su kulturna dostignuća neizrecivo važna, te ih nastojimo afirmirati kao jedan od važnih stubova progresa našeg društva. Naša odluka da budemo partneri najveće književne nagrade u Bosni i Hercegovini “25. novembar” posljedica je takvog našeg stava. Ponosni smo partner nagrade koja ozbiljnošću pristupa i kvalitetnim stručnim žirijem pokušava vratiti povjerenje u književne nagrade kao jedno od mjerila književne izvrsnosti. BBI banka putem Sarajevo Business Foruma, međunarodne investicijske konferencije, nastoji ekonomski povezati zemlje regije, a taj pozitivni duh jačanja saradnje kroz ekonomiju ogleda se i potvrđuje i u sektoru kulture", izjavio je Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International, povodom održavanja svečane dodjele književne nagrade “25. novembar”.

Predsjednica stručnog žirija, prof. dr. Dijana Hadžizukić, izjavila je da je književnik Irfan Horozović autor koji ima ogroman opus.

"Irfan Horozović je jedan od onih autora koji imaju zaista ogroman opus. U pitanju je preko 40 objavljenih naslova. To nije autor koji piše samo jedan žanr. Dakle, objavio je nekoliko zbirki poezije, drame i pripovjetke i prije svega ističem njegove romane", kazala je Hadžizukić.