In memoriam: dr. Abdul-Sattar Abu Ghuddah | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

In memoriam: dr. Abdul-Sattar Abu Ghuddah

23.10.2020.

Dr. Abdul-Sattar Abu Ghuddah jedan od vodećih svjetskih naučnika na polju islamskih finansija i islamskog prava preselio je danas na bolji svijet. Dr. Abdul-Sattar Abu Ghuddah je obavljao dužnost zamjenika predsjednika i člana Šerijatskog odbora BBI banke od njenog osnivanja 2000. pa sve do 2016. godine.

Prominentni doktor islamskog prava ostavio je iza sebe brojne knjige i naučne radove iz oblasti islamskog prava i finansija, te etike. Islamsko pravo diplomirao je 1964. na Univerzitetu u Damasku, godinu kasnije diplomirao je i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Damasku. Postdiplomske studije nastavio je u Egiptu i magistrirao iz islamskog prava (1966.), a samo godinu kasnije završio je još jedan magistrat iz oblasti hadiskih nauka. Doktorirao je (1975.) na polju komparativnog fikh-a (islamsko pravo) na Univerzitetu Al-Azhar, Egipat. Bio je član je Međunarodne islamske fikhske akademije u Džedi u Saudijskoj Arabiji, kao i Evropskog vijeća za fetve i istraživanje. Obnašao je dužnost predsjednika ili člana šerijatskog nadzornog odbora u nekoliko islamskih finansijskih institucija širom svijeta. Autor je knjiga o islamskoj jurisprudenciji i odlukama savremenih pitanja, a bio je i jedan od najznačajnih govornika i predavača na islamskim konferencijama i forumima.

Karijeru je počeo kao predavač na Institutu “Imam Al-Da'wa” u Rijadu, a potom u Vjerskom institutu u Kuvajtu i Šerijatskom koledžu pravnog fakulteta na Kuvajtskom univerzitetu. Takođe je bio član Odbora za fetve u ministarstvu Kuvajta od 1982-1990. i značajano doprinio istraživanjima koja su bila potrebna za pripremanje Fikhske enciklopedije u Kuvajtu. Bio je uvaženi član nekoliko šerijatskih savjetodavnih odbora, uključujući i Organizaciju za računovodstvo i reviziju islamskih institucija (AAOIFI), BNP Paribas, Al Rayan Bank iz Engleske, te američkog berzanskog indeksa “S&P Dow Jones”, kao i mnogih drugih institucija širom svijeta. Tokom svog polodnosnog života dr. Abdul-Sattar Abu Ghuddah  učestvovao je u radu brojnih institucija - finansijskih, osiguravajućih, obrazovnih, istraživačkih i bio na rukovodećim funkcijama u različitim odborima ovih institucija u sljedećim državama svijeta: Alžiru, Kazahstanu, Omanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Engleskoj, Siriji, Maleziji, Libanonu, Kuvajtu, Jordanu, Bahreinu, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini.

Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo upućuje izraze saučešća porodici dr. Abdul Sattar Abu Ghuddah.