Sarajevo Business Forum 2017 okupio rekordan broj učesnika iz više od 30 zemalja | Bosna Bank International
Online servisi Finansiranja Štednja Računi Kartice Podrška Islamsko bankarstvo

Sarajevo Business Forum 2017 okupio rekordan broj učesnika iz više od 30 zemalja

29.05.2017.

„Ovo je velika stvar za BiH i regiju, jer smo organizirali najveći investicijski događaj u Jugoistočnoj Evropi osmi put“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke, koja je uz Islamsku razvojnu banku bila organizator još jedne uspješne smotre privrednika, investitora i državnika na Sarajevo Business Forumu. 

„Do sada je kroz ovaj forum prošlo 8.000 ljudi. Nadamo se dobrim rezultatima jer ovo je jedna platforma na kojoj se trguje. U svakom slučaju, SBF diže optimizam i imidž BiH i regije u svijetu“, poručio je Bukvić. 

Ovogodišnji Sarajevo Business Forum (SBF) održan pod motom „Jedna regija – jedna ekonomija“ okupio je više od 1.700 gostiju iz 30 zemlja, predstavljeno je blizu 200 projekata, održano  je 317 sastanaka predstavnika kompanija, što je za 23 posto više nego prošle godine. 

„Nadam se da smo, zajedno s medijima, uspjeli promijeniti sliku o Bosni i Hercegovini i Balkanu koji su bili povezivani s ratom i drugim negativnim stvarima, a danas je to jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu“, kazao je Bukvić.

Osma po redu smotra investitora i poslovnih ljudi, ali i predstavnika država i vlada iz cijeloga svijeta, omogućila je učesnicima da se upoznaju o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. 

Zahvaljujući Sarajevo Business Forumu glavni grad BiH 22. i 23. maja bio je ekonomski centar regije, koji se s pažnjom pratio i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indoneziji, Azerbejdžanu, Briselu i drugim mjestima širom svijeta.

Bukvić se ovom prilikom zahvalio govornicima i panelistima na iskustvima koja su podijelili, te Predsjedništvu BiH koje je pokrovitelj Sarajevo Business Foruma. Također, Bukvić je zahvalio Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjskih poslova, privrednim komorama i privrednicima na pomoći u organizaciji Foruma.

Ovogodišnji SBF objelodanio je niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora. 

Najveća investitorska konferencija SBF 2017 u fokusu je imala i regionalno povezivanje pa je iz tog razloga jedan od najvažnijih panela bio posvećen saradnji država regiona i mogućnosti zajedničnog nastupanja pred međunarodnim investitorima. 

Predstavnici stranih delegacija u tokom Foruma posebno su isticali kako je BiH zemlja u koju vrijedu ulagati što zbog geopolitičkog položaja, nezavisnosti ekonomije od politike, stabilnog kursa i radne snage.