Sarajevo Halal Fair predstavljen na USAID-ovom webinaru | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Sarajevo Halal Fair predstavljen na USAID-ovom webinaru

14.06.2021.

„Halal certifikacija u BiH: Zašto i kako?“

Sarajevo Halal Fair (SHF) - međunarodni sajam halal-industrije koji organizira Bosna Bank International (BBI) predstavljen je 9. juna na USAID-ovom webinaru: Halal certifikacija u BiH: Zašto i kako? Webinar je održan putem Zoom platforme, 9. juna 2021. godine.

Na webinaru su, između ostalog, prezentovani i sljedeći podaci: Globalno tržište halal hrane dostiglo je vrijednost od 1,9 milijardi halal-konzumenata, a tržište halal-hrane u 2020. godini iznosilo je 1,170 milijardi dolara. U posljednjih nekoliko godina halal prehrambeni proizvodi postali su popularni među svim potrošačima jer su se razvili i evoluirali od identifikacijskog znaka za vjerski dozvoljene proizvode do garancije sigurnosti, higijene i pouzdanosti hrane. Broj turista u ovom segmentu na godišnjem nivou je davno premašio brojku od 150 miliona i potrošnja putnika je takođe porasla na preko 200 milijardi američkih dolara. Halal je rastući tržišni segment, s potrošačima i turistima koji traže destinacije koje udovoljavaju njihovim potrebama, te mnoge zemlje žele privući ove putnike. Perspektiva BiH u halal-proizvodnji hrane i turizmu je velika, ali u isto vrijeme i nedovoljno iskorištena.

Učesnici webinari, domaći i inozmeni stručnjaci iz različitih oblasti diskutovali su o ključnim izazovima sa kojima se susreću kompanije u procesu halal - certificiranja.

Mirza Vejzagić iz BBI VIP Business Cluba BBI banke govorio je o tome kako je Sarajevo Halal Fair usmjerio globalnu halal-industriju prema Bosni i Hercegovini, pozicionirao bosanske kompanije bliže globalnom halal-tržištu i otvorio vrata za razvoj Bosne i Hercegovine putem halal-platforme.

Webinar i konferenciju - Certifikacijom do uspjeha! organizirao je projekat USAID Razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) u partnerstvu sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete BiH.