O nama | Bosna Bank International

Bosna Bank International (BBI)

Bosna Bank International d.d. Sarajevo (BBI banka), najbrže organski rastuća banka u BIH, svojim klijentima fizičkim i pravnim licima pruža sve vrste bankarskih proizvoda i usluga, pravično, etički i na društveno odgovoran način. Prilagođeni smo modernom načinu rada i dovoljno agilni za prilagođavanje stvarnim potrebama na bh. tržištu. Dugoročno smo opredijeljeni pružanju jedinstvenih, kvalitetnih finansijskih rješenja te osiguranje dodatne vrijednost za naše klijente, zaposlenike i dioničare. Prva smo banka u BiH i regionu koja posluje u skladu sa islamskim finansijskim principima, od osnivanja 2000. godine. Orijentisani smo razvoju BiH i cjelokupan profit investiramo u BiH. Otvoreno i iskreno - radimo na obezbjeđenju kvaliteta proizvoda i usluga, posvećeni smo i sa velikom pažnjom njegujemo ukazano povjerenje. Transparentno i odgovorno - kontinuirano prilagođavamo naš poslovni model izazovima i promjenama na bankarskom tržištu i stvaramo održive vrijednosti za sve naše interesne skupine.


Osnivači BBI banke:

    

Islamic Development Bank (IDB) sa dioničkim udjelom od 45,46%, Dubai Islamic Bank sa osnivačkim udjelom od 27,27% i Abu Dhabi Islamic Bank sa osnivačkim udjelom od 27,27%.

IDB koja je u vlasništvu 57 zemalja članica Organizacije islamske kooperacije (OIC) i koja je najveći vlasnik BBI banke, od strane vodećih svjetskih rejting agencija već 14 godina zaredom ocijenjena je sa AAA (triple A). To je ocjena koja se dodjeljuje samo najboljim i najsigurnijim finansijskim institucijama.

Aktiva BBI banke je sa 144 miliona u 2006. godini povećana na 1,49 milijardi KM do kraja 2021. godine. Poslovne rezultate 2022. godine, BBI banka je obilježila sa iznadprosječnim rastom tržišnog udjela prema pokazateljima profitabilnosti i strateškim klijentskim segmentima. U 2022. godini, BBI Banka je ostvarila poslovni rezultat od 14,7 miliona KM, odnosno rast od 356% posto u odnosu na zvanične rezultate prethodne godine. Jedna smo od rijetkih banaka na tržištu BiH koja je ovu veličinu dostigla organskim rastom, što nam je omogućilo građenje jedinstvene korporativne kulture i sistema vrijednosti.

BBI posluje u sklopu 32 poslovne jedinice širom BiH i uz više od 150 ATM uređaja u okviru BH mreže. BBI mreža bankomata, treća je po redu broja broju bankomata u FBiH.

Osnovni podaci:

Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Trg djece Sarajeva bb, 71000 Sarajevo

Besplatni info broj: 080 020 020

Fax: +387 33 203 122

E-mail: info@bbi.ba; www.bbi.ba

ID broj: 4200375980006

PDV broj: 200375980006

Porezni broj: 0107872300

Kantonalni sud Sarajevo UF/I-4777/00

Transakcijski račun br: 141-001-00000001-65

S.W.I.F.T: BBIBBA22

Sarajevo Business Forum/Sarajevo Halal Fair

Od 2010. godine BBI banka organizuje Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je stekla svjetsku reputaciju i postavila BiH i region na investicijsku mapu svijeta. Banka organizuje i Sarajevo Halal Fair, međunarodni sajam, i jedan od najznačajnijih događaja u halal industriji koji okuplja ugledne stručnjake, proizvođače, trgovce, investitore i poslovne ljude iz cijelog svijeta i ujedno je platforma za promociju domaćih halal proizvoda i usluga, ali i za uspostavljanje novih poslovnih kontakata i saradnji.
 

Etički kodeks Banke

Cilj Etičkog kodeksa je uspostavljanje okvira za obavljanje svakodnevnih poslovnih aktivnosti, kako bi se obezbijedila usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima, internim aktima te poslovanje u skladu sa najvišim etičkim standardima i principima korporativnog upravljanja. Kodeks ne predstavlja vodič za zakonska i regulatorna pitanja, ne nudi odgovore na sve pravne i etičke dileme sa kojima se zaposleni mogu susresti na radnom mjestu, niti može predvidjeti reakcije na svaku situaciju.

Etički kodeks Banke možete pronaći ovdje