KALKULATOR KURSNA LISTA KONVERTOR VALUTA
BBI
Širenje poslovne mreže

Otvorena poslovnica BBI banke na Dobrinji

Sarajevo, 12.3.2013.

Bosna Bank International (BBI) otvorila je danas u sarajevskom naselju Dobrinja 21. organizacionu jedinicu. Poslovnica  je smještena na adresi Dobrinjske bolnice bb  i klijentima će pružati proizvode i usluge za fizička i pravna lica koji su u skladu sa islamskim principima i Zakonom o bankama FBiH

U prisustvu brojnih ličnosti iz javnog i privrednog  života, te velikog broja građana poslovnicu su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili direktor BBI banke Amer Bukvić i načelnik Općine Novi grad Semir Efendić.

"Sretan sam da danas otvaramo poslovnicu BBI banke u najmnogoljudnijoj općini u kantonu Sarajevo, općini Novi Grad te da tako omogućimo jednostavniju komunikaciju sa klijentima za realizaciju njihovih finansijskih potreba. Kao što Vam je poznato, BBI banka jedina je banka u regionu koja posluje u skladu s islamskim principima i svojim načinom poslovanja utemeljenim na etičnosti i Šerijatu  nudi alternativu konvencionalnom poslovanju. Naši osnivači IDB, ADIB i DIB, čije je poslovanje usprkos svjetskoj ekonomskoj krizi od strane vodećih rejting agencija ocijenjeno sa najboljim ocjenama, garant su sigurnosti našeg poslovanja. U posljednjih pet godina BBI banka ostvarila je prosječni godišnji rast od 25 posto ukupne aktive, a tokom prošle godine zabilježili smo rekordan rast aktive od 26,8 posto, te povećanjem štednje za 40 posto. Potvrdu našeg uspješnog poslovanja i povjerenja pokazuje i činjenica  da je BBI partner u implementaciji projekata renomiranih evropskih i svjetskih finansijskih institucija, prije svega Svjetske Banke, UN IFAD programa za razvoj poljoprivrede, itd”, izjavio je, između ostalog, na svečanom otvaranju Amer Bukvić, direktor BBI banke. Dodao je da je BBI banka prepoznata u okruženju kao društevno odgovorna institucija koja već deceniju svake godine stipendira oko 650 učenika i studenta iz BiH.

Načelnik općine Novi grad Semir Efendić izrazio je zadovoljstvo što je baš na Dobrinji otvorena prva poslovnica BBI banke u ovoj općini.

„BBI je najbrže rastuća banka u BiH i nadamo se da ćemo otvaranjem poslovnice BBI banke otvoriti mogućnost i za ubrzan rast i razvoj privrede Općine“, kazao je Efendić.

Poslovnica će radnim danima biti otvorena od 8 do 16 sati, a subotom od 9 do 13 sati. BBI na ovaj način ne samo da će većem broju građana pružiti mogućnost korištenja  proizvoda islamskog bankarstva, nego je otvorila i nova radna mjesta. U ovoj godini planirano je širenje poslovne mreže otvaranjem još pet poslovnica/filijala, od kojih će neke biti smještene  u Republici Srpskoj.

 
Engleska diploma i učenje kroz praktičan rad u BBI banci

Saradnja Bolton Univerziteta, BBI banke i Ekonomskog fakulteta

Sarajevo, 21.2.2013.

Direktor BBI banke Amer Bukvić, direktor Centra za islamske finansije Univerziteta Bolton iz Ujedinjenog Kraljevstva Dr. Mohammed Abdel-Haq i dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain potpisali su u  Sarajevu memorandum o saradnji kojim je studentima ovog fakulteta otvorena mogućnost za istovremeno dobijanje dvije diplome, Ekonomskog fakulteta i Univerziteta Bolton. Također, studentima će biti omogućeno praktično učenje kroz rad u BBI banci i seminare BBI Akademije.

Prijatelji BBI banke iz Boltona Dr. Mohammed Abdel-Haq i predsjednica Univerziteta Bolton iz Ujedinjenog kraljevstva (UK) i članica Gornjeg doma Parlamenta UK baronesa Patricia Morris podržali su  incijativu Banke za uspostavljanje saradnje sa Sarajevskim univerzitetom u cilju pokretanja stručnog usavršavanja na polju islamskih finansija  na Ekonomskom fakultetu, na kojem je već od ranije, na incijativu BBI banke uspostavljena katedra za islamsko bankarstvo.

„Želimo učiniti Sarajevo interesantnijim mjestom za studiranje onim studentima koji se odluče da proučavaju islamske finansije. Ova  industrija spada u  najbrže rastući segment bankarstva u svijetu i svake godine privlači sve više pažnje u svim segmentima. Bogato iskustvo koje Velika Britanija ima u oblasti islamskog bankarstva i zakonska legislativa  u ovoj zemlji, uveliko mogu pomoći BiH u razvoju ove industrije“, izjavio je prilikom potpisivanja memoranduma Amer Bukvić, direktor BBI banke. On je dodao kako je BBI banka proteklih godina mnogo radila na edukaciji stanovništva o islamskom poslovanju, ali i univerzitetskoj edukaciji kadrova u ovoj oblasti.

Dekan Šain kazao je da je potpisanim memorandumom usaglašen tripartitni program prema kojem će studenti EFSA slušati usklađeni program EFSA i Univerziteta iz Engleske, te se stručno i praktično usavršavati kroz rad u BBI banci i seminare BBI Akademije.

„EFSA, kao najstariji državni fakultet u BiH, nastoji pratiti nove trendove, a jedan od pravaca je i izučavanje islamske ekonomije, finansija i bankarstva", kazao je, između ostalog, Šain.
Naglasio je kako je cilj Ekonomskog fakulteta internacionalizacija, povezivanje sa drugim fakultetima, razmjena studenata i nastavnog osoblja. Osim toga, Ekonomski fakultet u budućnosti se želi razvijati u smjeru islamske ekonomije jer je to sve prisutniji trend u svijetu.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja prisustvovala je i predsjednica Univerziteta Bolton baronesa Patricia Morris. U izjavi za novinare baronesa Morris istakla je da je islamsko bankarstvo veoma važno područje bankarstva UK, te da se kao takvo, odlično uklopilo u obrazovni sistem boltonskog univerziteta. Dodala je da je saradnja na polju obrazovanja između država, najbolji vid saradnje, jer ruši predrasude i gradi mostove razumijevanja i suživota.

Sarajevski studenti ,nakon oficijelnog potpisivanja memoranduma, imali su priliku slušati predavanje dr. Mohammed Abdel-Haqa, direktora Centra za islamske finansije pri Univerzitetu Bolton o temi "Islamsko bankarstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu: iskustvo i naučene lekcije“.

 

 

 
Bosna Bank International predstavila nove proizvode

Tri nove, jedinstvene BBI kartice – Kupovna, Prepaid i Gift

Bosna Bank International  (BBI) predstavila je danas u Sarajevu tri nove, jedinstvene kartice  -  BBI Kupovnu karticu za plaćanje na rate,  BBI Prepaid karticu i BBI GIFT karticu za darivanje, koje će građanima osigurati niz pogodnosti, a bit će puštene u promet 11. januara 2013. godine.

Kupovna kartica BBI banke jedinstvena je kartica na domaćem tržištu s kojom bez obzira na iznos kupovine i prodajno mjesto otplatu vršite na rate. 
„Imaocima BBI Kupovne kartice omogućeno je plaćanje na rate do 36 mjeseci, a posebne pogodnosti  u vidu 90% popusta na profitnu maržu imat će i klijenti  čije uplate na karticu budu veće od njihovih dospjelih  obaveza.

Procedura za dobijanje kartice je pojednostavljena. Kada jednom dobijete kupovnu karticu možete je koristiti za neograničen broj kupovina u okviru odobrenog limita. Praktično imate odobreno finansiranje za sve kupovine na rate u zemlji i inozemstvu“  izjavio je Muhamed Prlja, direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom BBI banke.
Kako bi udovoljili potrebama građana za plaćanje putem Interneta, džeparac studentu, plaćanja na putovanjima i druge posebne potrebe, BBI banka je razvila jedinstvenu Prepaid karticu.

„Kupovina na Internetu putem Prepaid kartice sigurnija je jer nije vezana  ni za jedan depozitni račun. Kreirana je i da olakša roditeljima, koji kupovinom Prepaid kartice i uplatom željenog iznosa imaju mogućnost kontroliranja troškova djece. Odlična je za studente koji se školuju van mjesta stanovanja roditelja, kako u BiH tako i u inozemstvu, jer im roditelji mogu dopuniti- uplatiti mjesečni džeparac od kuće bez dodatnih troškova slanja novca.

„Dakle, klijent sam, prema svojim mogućnostima, puni karticu s željenim iznosom sredstava, direktno u banci ili što je još jednostavnije putem elektronskog bankarstva eBBI. Ova kartica veoma je pogodna i za putovanja, ne morate nositi gotovinu“ objasnio je osnovne karakteristike Prepaid kartice Emir Čehajić, izvršni direktor BBI banke.
BBI banka predstavila je i svoju Gift karticu koja je idealan poklon za praznike, vjenčanja, rođendane, mature, godišnjice i u situacijama kada dragim osobama želite pokloniti nešto ali niste sigurni da će te napraviti pravi izbor.

Uspješno poslovanje u 2012. godini i rekordan rast aktive od 26,5 posto predstavio je direktor BBI Amer Bukvić. Preliminarni rezultati poslovanja u prošloj godini potvrdili su da je BBI jedna od najbrže rastućih banaka u BiH i u ukuponom poredku od 28 banaka u BiH nalazi se na 9 mjestu.

„Prvi  pokazatelji poslovanja potvrdili su rast depozita stanovništva od čak 39 posto. Stalan rast štednje potvrda je povjerenja koje građani imaju u instituciju BBI banke. BBI depozite klijenata ulaže u halal - zdrav biznis, uvažavajući islamsko načelo zabrane finansiranja nedozvoljenih aktivnosti. Imamo stabilne i jake dioničare -  Islamic Development Bank (IDB) , Abu Dhabi Islamic Bank i Dubai Islamic Bank koji su od strane najrelevatnijih rejting agencija svrstani u banke investicijskog ranga. Naš najveći dioničar IDB već niz godina ima najvišu ocjenu AAA (tripleA). Ovo su samo neki od razloga zašto sve više građana povjerava svoju štednju BBI banci – kazao je Amer Bukvić, dodajući kako su i finansiranja u 2012. godini u odnosu na 2011. uvećana za 32 posto.

„Uspješno i stabilno poslovanje BBI banke prepoznale su i potvrdile renomirane svjetske  institucije  s kojima BBI banka ima višegodišnju sardanju,  prije svega Svjetska banka koja je BBI odabrala kao partnera za saradnju u projektu ODRAZ  za finansiranja malih i srednjih preduzeća, potom UN sa svojim  IFAD fondom za razvoj poljoprivrede,  te Vlada Republike Turske koja je za finansiranje održivog povratka obezbijedila 100 miliona eura. Svi ovi pokazatelji kao i svakodnevan porast broja klijenata kako pravnih tako i fizičkih lica  pokazuju da  BBI banka postaje jedna od najrespektabilnijih finansijskih institucija u BiH“,zaključio je Bukvić.

 
Nove prostorije u centru grada

Filijala BBI banke u Visokom na novoj adresi

Filijala BBI banke u Visokom  od danas posluje u novim prostorijama u ulici Alije Izetbegovića broj 39, preko puta Općine Visoko. U prisustvu  brojnih građana, klijenata i poslovnih partnera Banke, simboličnim presjecanjem vrpce, filijalu su otvorili Amra Babić, načelnica Općine Visoko i Amer Bukvić, generalni direktor BBI banke.

„Preseljenje u nove, veće i funkcionalnije prostorije BBI banka će svojim klijentima pružiti još bolju i kvalitetniju uslugu. Naši rezultati poslovanja pokazali su da smo jedna od najbrže rastućih banaka u BiH i ukupnom poretku banaka smo na devetom mjestu, sa rekordnim rastom aktive od 25,8 posto.

Također, štednja građana tokom prošle godine porasla je za 39 posto što govori o povjerenju koje građani imaju u instituciju BBI banke. Kao društveno odgovorna banka kroz VIP klub povezujemo domaće privrednike i pomažemo im u uspostavljanju saradnje sa inozemnim tržištima, naročito sa zemljama iz kojih dolaze naši osnivači. Namjera nam je da i ovdje u Visokom sa našim klijentima i budućim partnerima ostvarimo dobru poslovnu saradnju koja uključuje saradnju i kroz VIP klub, odnosno povezivanje sa inozemnim tržištima čime bi im pomogli u jačanju njihovog biznisa. BBI banka odnedavno je i dio menadžmenta „United Bank of Albania“ čime olakšava međusobnu saradnju privreda dvije zemlje“, kazao je, između ostalog,  Amer Bukvić.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić istakla je društevnu odgovornost  BBI banke u stipendiranju učenika, studenata i postdiplomaca iz BiH, te izrazila želju da zajedničkim snagama Općina i BBI banka rade na unapređenju uvijeta školovanja, obrazovanja i odgoja mladih u Visokom. „Naravno, ovo je veliki podsticaj i za privrednike iz naše Općine kojima se pruža mogućnost upostave saradnje sa inozemnim tržištima, te kroz različite finansijske linije i dostupnost povoljnim sredstvima“, izjavila je načelnica Babić.

O novim uslugama, elektronskom bankarstvu eBBI, novim karticama, Kupovnoj, Prepaid i Gift govorila je rukovoditeljica filijale Visoko Edina Hasečić, ističući kako su ovi proizvodi i usluge jedinstveni na bankarskom tržištu.

Filijala je smještena u centru grada, preko puta Općine, a pružat će sve bankarske usluge za pravna i fizička lica u skladu s islamskim principima. Radno vrijeme filijale je od ponedjeljka do petka od 8h do 16h, te subotom od 9h do 13h. BBI banka djeluje u 20 filijala/poslovnica širom BiH, a u 2013. godini je planiran nastavak širenja mreže u oba entiteta u BiH.

 
Nagrada IIUM-a direktoru BBI

Dr Mahathir Mohamad dodijelio priznanje Ameru Bukviću

Međunarodni islamski univerzitet iz Malezije (IIUM), jedan od najpoznatijih svjetskih univerziteta i najjači univerzitetski centar iz Malezije  dodijelio je Ameru Bukviću direktoru BBI banke nagradu u kategoriji "Međunarodno bankarstvo". Godišnja priznanja IIUM-a koja se dodjeljuju istaknutim pojedincima za razvoj naučne misli dobitnicima je uručio Dr Mahathir Mohamad, bivši premijer Malezije, na svečanoj ceremoniji u Kaualu Lumpuru.

Ovo visoko priznanje u ime direktora BBI banke Amera Bukvića primio je Mirza Vejzagić, bivši zaposlenik BBI banke, koji trenutno živi i radi u Maleziji. Bukvić, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao ceremoniji, dr. Mahathiru zahvalio se putem video linka. Bukvić je kazao da je počastvovan priznanjem koje dolazi iz ruku jednog od najvećih živućih svjetskih lidera, a profesorima i studentima sa IIUM poželio je da i dalje nastave  raditi na unapređenju i usavršavanju znanja, te naglasio da je IIUM tokom svoje 30- godišnje tradicije dao veliki broj obrazovanih ljudi od kojih su brojni postali najuspješniji u oblastima za koje su se školovali.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL