1216 posjeta na prvom regionalnom Sajmu inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

1216 posjeta na prvom regionalnom Sajmu inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“

26.11.2020.

Nagrada Inovacija godine za inovativni tretman medicinskih uređaja od nikla i titanijuma

Prvi regionalni virtuelni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ održan je 23. i 24.11.2020. godine u organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma. Sajam je na jednom mjestu okupio 237 izlagača od čega su 165 štandova zauzeli mali i srednji biznisi, 50 inovatorice i inovatori, a na 22 virtuelna štanda predstavili su se investitorice, investitori i organizacije koje podržavaju biznise. Da je Sajam zaista zaslužio epitet regionalnog, govori u prilog činjenica da su se predstavili izlagači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Prema Google analitici, tokom dva dana, Sajam je imao 1216 registrovanih posjetitelja iz ukupno 32 države i čak 101 grada koji su napravili 45000 pregleda različitih sadržaja Sajma.

Prvi dan Sajma obilježila su sjajna obraćanja Dušanke Ilić, Mirze Cifrića i Mate Rimca. Dušanka Ilić, direktorica startupa Beyond 42 iz Srbije na čijem se softverskom rješenju www.CollectiVibe.com održao i Sajam „Sarajevo 2020“, podijelila je s publikom kako je došla na ideju virtuelnih sajmova i naglasila kako bi, na osnovu dosadašnjeg iskustva, između granta od 50.000 eura i 2 kvalitetna poslovna kontakta, uvijek izabrala ovo drugo.

U svom obraćanju Mirza Cifrić, osnivač i direktor Veritas Genetics se osvrnuo na revoluciju koja se dešava u oblasti genetike i DNK tehnologija i poručio: „Ne smijemo dopustiti da nam revolucija promakne. Imamo zdravstvo, imamo znanje, imamo mlade ljude, a u posljednjih 15-20 godina smo napravili i veoma dobru tehnološku bazu. Budućnost regiona je u IT tehnologijama koje se bave genetikom“.

Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac Automobila i Greyp Bikes  je rekao da dobra ideja ne znači mnogo ako se ne uloži mnogo rada i truda u njenu realizaciju: „Da biste uspjeli, morate biti izvrsni u svim segmentima, od običnog e-maila do prezentacije. Morate biti spremni na puno odricanja i puno rada. Kada bi neko vidio jedan moj radni dan, ne znam da li bi se baš mijenjao sa mnom” poručio je Rimac u čijim je kompanijama danas zaposleno 900 ljudi kojima će Rimac uskoro pokloniti udio u vlasništvu kompanija.

Nakon uvodnih obraćanja otvorene su virtuelne sale sa biznisima, inovacijama i investicijama, a u 6 sala je održano i Regionalno takmičenje najboljih inovacija „Sarajevo 2020“. Nagradu inovacija godine „Sarajevo 2020“ i novčanu nagradu od 2000 eura osvojio je tim inovatorica i inovatora iz Slovenije (Ita Junkar, Rok Zaplotnik, Metka Benčina i Miran Mozetič) za inovativni tretman medicinskih uređaja od nikla i titanijuma, dok je zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1500 eura osvojio tim iz Bosne i Hercegovine (Zehrudin Osmanović, Nedžad Haračić, Nisad Avdić i Damir Mulamehmedović) za inovaciju u proizvodnji cementa koja utiče na smanjenje emisije CO2. O dobitnicama i dobitnicima ostalih nagrada, kao i detaljnije informacije o inovacijama pročitajte u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.

Sajam „Sarajevo 2020“ je održan uz pokroviteljstvo Predsjedništva Bosne i Hercegovine i finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske te Europskog fonda za Jugoistočnu Europu (EFSE).