Agencija Moody's potvrdila AAA rejting Islamske razvojne banke (IsDB)  | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Agencija Moody's potvrdila AAA rejting Islamske razvojne banke (IsDB) 

12.11.2021.

Sjajne ocjene za većinskog dioničara BBI banke


Vodeća svjetska rejting agencija Moody's Investors Service (Moody's) potvrdila je AAA rejting Islamske razvojne banke (IsDB) sa stabilnom perspektivom. Inače IsDB je većinski dioničar BBI banke, a ocjena AAA  bazirana je na visokoj kapitalnoj bazi Banke, dobroj likvidnost i finansiranju, te snažnoj podršci dioničara.
Prema Moody's -u, usprkos izloženosti rizičnom operativnom okruženju i pandemiji COVID-19, operativna aktiva IsDB-a i dalje ima dobre rezultate. To se može vidjeti kroz nizak level nekvalitetne imovine. Slično tome, IsDB ima visoke zalihe likvidne imovine te je pokazala zavidan pristup finansijskom tržištu, podržana svojom pozicijom vodeće islamske finansijske institucije i jedinog izdavatelja vrijednosnih papira usklađenih sa Šerijatom sa AAA ocjenom.
Moody's je također ukazao na izuzetan bonitet članova grupacije, napominjući dugu historiju sudjelovanja dioničara u općim dokapitalizacijama, od kojih se posljednje, šesto  povećanje kapitala u potpunosti odnosilo na uplaćeni kapital.
Ovom prilikom Dr. Muhammad Al Jasser, predsjednik Islamske razvojne banke i predsjedavajući IsDB grupe, je čestitao svim zemljama članicama, članovima odbora IsDB-a i osoblju na ovom važnom postignuću. Ponovio je predanost IsDB-a da uloži maksimalne napore kako bi se ostvarili ciljevi vizije Banke i da će IsDB nastaviti igrati važnu ulogu u ispunjavanju razvojnih potreba zemalja članica, kao i za njihov oporavak od trenutne pandemije.
IsDB je multilateralna finansijska institucija 57 zemalja članica Organizacije islamske kooperacije (OIC) i najveći je dioničar Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Od strane vodećih svjetskih rejting agencija više od destljeća u kontinuitetu dobija samo najbolje ocjene, odnosno AAA (triple A). To je ocjena koja se dodjeljuje samo najboljim i najsigurnijim finansijskim institucijama u svijetu.