BBI banka na 5. Poslovnom forumu Evropskog pokreta u BiH | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

BBI banka na 5. Poslovnom forumu Evropskog pokreta u BiH

21.10.2021.

Evropski pokret u BiH je povodom 15-te godišnjice osnivanja i rada organizovao „5. Poslovni forum Evropskog pokreta u BiH“. Ovo je bila prilika da se govori o mogućnosti budućih ekonomskih odnosa država regiona, ekonomskim posljedicama pandemije corona virusa i poslovnom sektoru, te o tome koliko se domaća privreda prilagodila novonastalim uslovima. 

Kako je kazao Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, iluzija je očekivati da EU i cijeli svijet u velikoj krizi pandemije zanemari svoje probleme koji su ih snašli  i posveti se Bosni i Hercegovini, te da je neophodno što prije započeti unutrašnji dijalog domaćih političara.

Kako povećati konkurentnost i približiti se standardu zemalja Zapada bile su neke od tema o kojima se diskutovalo u Travniku na kojem je i BBI banka uzela učešće.

Projekti subvencioniranih finansijskih linija uspješan su model javno-privatnog partnerstva koje Bosna Bank International već dugi niz godina uspješno implementira sa mnogim lokalnim zajednicama, kantonima, općinama i gradovima širom BiH“ istakao je Dino Selimović, direktor Marketinga i komunikacija BBI banke. Selimović je podsjetio kako su eksperti okupljeni na platformi Sarajevo Business Foruma (SBF) u jeku pandemije u proljeće 2020. godine pripremili i svim nivoima vlasti u BiH prezentovali Strateške smjernice za jačanje ekonomije i samoodrživosti bh. ekonomije, sa nizom predloženim mjera i aktivnosti.

Prirodni resursi, uz adekvatnu podršku vlasti, mogu biti generatori razvoja naše zemlje. Primjer je Nacionalni park „Una“, koji je, uz domaćinski odnos Uprave, te pomoć Vlade F BiH, postao nezaobilazna destinacija za turiste i od 2.000 posjetilaca 2011. godine, za osam godina dostigao brojku od 120.000 posjeta.

„Formula za uspjeh je rad, vizija, energija, znanje, upornost i komunikacija. Veoma je bitna komunikacija sa stakeholderima, bitnim interesnim skupinama, posebno lokalnim stanovništvom“, kazao je Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park „Una“.

Prirodna bogatstva samo su jedan od resursa u kojima naša zemlja ima razvojnu šansu, ali na putu razvoja neophodno je prilagoditi zakonski okvir, da ne bi bio kočnica nego vjetar u leđa onima koji se odluče krenuti u nove biznise. Međutim, nezaobilazna je i finansijska podrška.

EU je spremila paket od 30 miliona pomoći investicijama u čitavom regionu Zapadnog Balkana. I ovdje ima Srednjobosanski kanton svoju šansu“, poručio je Damijan Sedar, ambasador Republike Slovenije.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo ističe da se sve više kompanija okreće ka Evropi, te da je to prilika za BiH, koja ima izuzetno dobre radne kapacitete, kada je u pitanju privredni sektor.

Jedini način na koji možemo pružiti priliku domaćoj privredi jeste da napravimo zakone i pravila jednaka za sve certificiranjem i podizanjem naših domaćih institucija svjetskim akreditacijama“, naglasio je Emir Pašić, voditelj Centra za međunarodnu saradnju Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Jako je bitno da imamo jak okvir, a to je država BiH, da unutar tog okvira imamo svoju poziciju i mjesto i da možemo predstaviti ono što je bogatstvo cijele države“, zaključio je Tahir Lendo, premijer SBK-a.

Razmjena iskustava na poslovnom forumu održanom u prostorijama Univerziteta u Travniku svakako je podrška domaćim biznisima, ali i privrednicima koji se tek odlučuju krenuti u poslovne vode. Panele su moderirali Nj.E. Ivan Barbalić, bivši ambasador BiH u UN-u i Ruskoj Federaciji, kao i dr.sc. Muhamed Mujakić, osnivač Pravnog instituta u BiH. Peti poslovni forum Evropskog pokreta u BiH održan je uz podršku Vlade SBK i Općine Travnik na Univerzitetu u Travniku.