BBI banka na „Islamic Finance Week 2017“ u Kazahstanu | Bosna Bank International
E-servisi Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

BBI banka na „Islamic Finance Week 2017“ u Kazahstanu

22.09.2017.

U Astani u Kazahstanu je od 18 - 22. septembra organiziran „Islamic Finance Week 2017“, konferencija koja djeluje kao platforma za razmjenu međunarodnog iskustva i izgradnju konstruktivne rasprave o problemima razvoja islamskih finansija u regiji centralne Azije i Evrope. 

U okviru sedmice o islamskim finansijama, Islamska razvojna banka  (IDB) u saradnji sa Centralnom bankom Kazahstana i Ministarstvom finansija ove zemlje organizirali su konsultativni sastanak vodećih ljudi centralnih banaka iz ove regije i stručnjacima iz industrije islamskih finansija iz cijelog svijeta na temu „Uspostavljanje zakonskih okvira za implementaciju sukuka“. 

U radu ekspertne grupe učestvovao je Amer Bukvić, direktor BBI banke kao jedini učesnik iz Jugoistočne Evrope. Svjetski ekonomski eksperti iz oblasti islamskih finansija tokom dvodnevnog sastanka prezentirali su guvernerima centralnih banaka Kazahstana i ostalih zemalja iz regije centralne Azije neophodne korake ka uspostavi tržišta islamskih obveznica (sukuka). Prvi od koraka koji je neophodno učiniti ka uspostavi sukuk tržišta jeste donošenje odgovarajućih zakona koji bi podržali ovakav vid poslovanja. 
Bukvić je ovom prilikom prezentirao potencijale za razvoj islamskih finansija i sukuka u Jugoistočnoj Evropi naglašavajući kako se islamske obveznice mogu koristiti u velikim infrastrukturnim projektima. 

„Impresivan rast Jugoistočne Evrope nastavit će se i u narednom periodu, a uporedo sa rastom  ekonomskih pokazatelja nastavlja se i kontinuirani rast  islamskih finansija u ovom dijelu Evrope. Potreba za sukukom snažno je razvijena kod investitora, a naročito u sektorima infrastrukture i izgradnje auto-puteva, obnovljive energije i automobilske industrije“, kazao je Bukvić.    

Više fotografija možete pogledati ovdje.