BBI banka partner konferencije „Sarajevo Islamic Finance and Economics 2019“ | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

BBI banka partner konferencije „Sarajevo Islamic Finance and Economics 2019“

28.10.2019.

Sarajevo centar razvoja islamskih finansija u Jugoistočnoj Evropi

U glavnom gradu BiH uspješno je okončana godišnja međunarodna konferencija iz oblasti islamske ekonomije i finansija „Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference“ – SIFEC 2019. Partner konferencije je i Bosna Bank International (BBI) d.d., jedina banka u Bosni i Hercegovini koja posluje u skladu sa principima islamske ekonomije i finansija.

SIFEC 2019 je tretirao savremena pitanja u oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, a posebno pitanje finansijske inkluzije i društveno odgovornog poslovanja banaka. Uvodničar konferencije bio je direktor Cambridge Instituta za islamske finansije dr. Humayon Dar.

"Kao neko ko pridonosi razvoju islamske finansijske inteligencije u cijelom svijetu, uvijek sam bio impresioniran dinamikom koju je Sarajevo pokazalo u pogledu pristupa razvoju islamskog i halal-poslovanja i privlačenju stranih ulagača koji traže poslovne prilike u Jugoistočnoj Evropi. Moje izlaganje bilo je fokusirano na isticanju potrebe za standardizacijom islamske ekonomije, bankarstva i finansija.", izjavio je dr. Humayon Dar.

Na konferenciji su predstavljeni slučajevi iz prakse Islamskih finansija u zapadnim razvijenim zemaljama. Učešće su uzeli direktor Islamske banke u Njemačkoj, zatim Norvežani koji rade istraživanje o finansijskoj inkluziji i islamskim finansijsma u skandinavskim zemljama. Istraživači iz Velike Britanije, Malezije, Turske, Indonezije su prezentirali svoja istraživanja o iskustvima i trendovima u razvoju islamskih finansija na drugim svjetskim tržištima.

Industrija Islamskog bankarstva posljednjih desetak godina bilježi kontinuirani rast i širenje u cijelom svijetu a posebno je taj trend interesantan u zapadnim zemljama. Ovom konferencijom Sarajevo je jednom potvrđuje svoju poziciju centra za razvoj islamskih finansija u Jugoistočnoj Evropi, gdje prednjače aktivnosti i rad BBI banke. Organizator tradicionalne konferencije SIFEC 2019 je Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije sa partnerima, među kojima je poseban doprinos i podršku pružila Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.