BBI banka podržala rad „Matematičke konferencije“ u Sarajevu  | Bosna Bank International
E-servisi Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

BBI banka podržala rad „Matematičke konferencije“ u Sarajevu 

18.07.2018.

U Sarajevu je na Odsjeku za matematiku Prirodno - matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održana dvodnevna međunarodna matematička konferencija pod nazivom „BMS Mathematical Conference 2018.“

Konferenciju je organizirao Odsjek za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Udruženjem matematičara Kantona Sarajevo, Odsjekom za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, te podršku BBI banke i BBI Akademije. 

Na konferenciji je učestvovalo 80 matematičara iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije, Turske, Izraela, Maroka, Nigerije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i naravno, Bosne i Hercegovine.

„BMS Mathematical Conference 2018“ je jedna od najbitnijih matematičkih konferencija održanih u Bosni i Hercegovini. Uvrštena je u matematički kalendar Američkog matematičkog društva, kao i matematički kalendar Međunarodnog udruženja za diferentne jednadžbe.

Plenarni predavači bili su: Muharem Avdispahić - University of Sarajevo, BiH; Vitaly Bergelson - Ohio State University, USA; Martin Bohner - Missouri University of Science and Technology, USA; Mustafa Kulenović - University of Rhode Island, USA; Harry Miller - International University of Sarajevo, BiH; Dmitri Vassiliev- University College London, UK; Benjamin Weiss, The Hebrew University of Jerusalem, Israel.

Inače, BBI Akademija koja djeluje u okviru Bosna Bank International godišnje organizira 40-ak seminara, a predavači su eminentni stručnjaci, univerzitetski profesori i praktičari iz zemlje i svijeta. Svojevremeno, jedan od predavača na BBI Akademiji bio je i nobelovac Muhammad Yunus, a BBI Akademija ostvarila je saradnju i sa vodećim svjetskim ekonomistom, profesorom Jeffrey Sachsom.