Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije dolazi na Sarajevo Business Forum 2019 | Bosna Bank International
Online servisi Finansiranja Štednja Računi Kartice Podrška Islamsko bankarstvo

Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije dolazi na Sarajevo Business Forum 2019

08.04.2019.

Predsjednik Republike Slovenije, Borut Pahor potvrdio je učešće u vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji Jugoistočne Evrope, Sarajevo Business Forumu 2019 koji će se održati od 17. do 19. aprila 2019. godine.

Kao visoka zvanica i gost prošlogodišnjeg Foruma, Pahor je održao govor u kojem je izrazio snažnu podršku Republike Slovenije prema Bosni i Hercegovini u njenim zalaganjima da postane članica Evropske Unije i NATO-a.  

Republika Slovenija, koja je od 2004. godine članica Evropske Unije, je jedna od najvećih investitora u BiH i time značajno doprinosi njenom privrednom rastu i razvoju.  Trenutno, u Bosni i Hercegovini posluje oko 500 slovenačkih firmi, koje zapošljavaju oko 15.000 radnika. Najznačajniji investitori su: Mercator d.d. Ljubljana, Petrol Slovenska Energetska Družba d.d. Ljubljana, Droga Kolinska Živilska industrija d.d. Ljubljana i Triglav INT d.d..

Dolazak na jubilarni, deseti Sarajevo Business Forum, koji organizuje Bosna Bank International (BBI) Sarajevo u saradnji sa Islamic Development Bank Group, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavili su i privrednici iz Republike Slovenije i drugih zemalja članica EU.