CIEBF i BBI Academy: Uspješno završen prvi seminar o islamskim finansijama u Sarajevu | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

CIEBF i BBI Academy: Uspješno završen prvi seminar o islamskim finansijama u Sarajevu

06.07.2017.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas je završen prvi seminar u Bosni i Hercegovini iz islamskog bankarstva i finansija – Sarajevo Certificate in Islamic Finance 2017. Seminar je pohađalo 30 učesnika iz sedam zemalja: Mađarske, Velike Britanije, Bugarske, Turske, Malezije, Nigerije i Bosne i Hercegovine.

Seminar su organizovali Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije (CIEBF) Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i BBI Academy, s ciljem kreiranja platforme za obrazovanje, promociju, istraživanje i razvoj islamske ekonomije i finansija kao najbrže rastućeg modela finansiranja u svijetu.

Seminar su otvorili dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr Kemal Kozarić i rukovodilac Centra za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije prof. dr Fikret Hadžić. Oni su u svojim obraćanjima istakli značaj poslovanja po principima islamskih finansija danas u svijetu i predstavili master studij „Islamic banking“, kojeg u Sarajevu izvode Ekonomski fakultet u Sarajevu, Bolton Univerzitet iz Velike Britanije i BBI banka. „Islamic banking“ je jedini takav u Jugoistočnoj Evropi a rangiran je među top pet u svijetu iz ove oblasti.  

„Dobili smo ukupno 70 aplikacija učesnika iz 15 zemalja svijeta zainteresiranih za islamske finansije, njihovo funkcionisanje i  razvoj. Cilj samog programa je promocija ove oblasti van granica Bosne i Hercegovine, ali i našeg Fakulteta kao jedne od najelitnijih ustanova za edukaciju i istraživanja u ovom polju.“ rekao je prof. dr Fikret Hadžić.

Kroz četverodnevni program, učesnici su imali priliku slušati predavače iz BiH, Turske i Velike Britanije koji dolaze iz akademskog i poslovnog sektora. Prvi dan su obilježila dva predavanja – o islamskim finansijama generalno u teoriji i praksi govorio je prof. dr Velid Efendić, dok je o primjeni islamskog bankarstva u BiH govorio direktor retail sektora u BBI banci mr Amel Kovačević. Drugi dan su održali predavanje prof. dr Fikret Hadžić – o osnovama islamskog prava i ekonomije, i Fatma Eser Cinar – o međunarodnom islamskom bankarstvu. Predavanje o AAOIFI standardima održala je prof. dr Meliha Bašić, dok je prof.dr. Alija Avdukić, profesor na Markfield Institutut iz Velike Britanije, govorio o moralnim principima poslovanja kojim se ova industrija vodi, i na čijim temeljima je izgrađena. Posljednji dan obilježila su predavanja o islamskim tržištima kapitala i finansijskim instrumentima prof. dr Azre Zaimović i predstavljanje istraživačkih radova studenata Amele Trokić i Emira Čamdžića.    

Adam Bandy iz konsultantske kuće „Ernst & Young“ bio je jedan od polaznika ovog seminara.
„Radim već pet godina u islamskom bankarstvu i proveo sam neko vrijeme u Saudijskoj Arabiji tokom studija, ali je sve ovo bilo potpuno novo za mene. Seminar mi je bio od velike koristi u smislu novih saznanja u oblasti moralnog i pravnog aspekta, te računovodstva u islamskom bankarstvu.”, istaknuo je Bandy dodajući kako bi rado došao ponovo.

Seminaru u Sarajevu prisustvovao je i Bashir Babakura student na doktorskom studiju na Bolton Univerzitetu, porijeklom iz Nigerije. "Naučio sam mnogo stvari koje su više praktične prirode, iskustva profesora, predavača i profesionalaca. Čak i prije nego što sam došao ovdje imao sam namjeru da otvorim podružnicu islamske banke, ovaj seminar će mi itekako pomoći. Ovo je početna tačka i ohrabrenje koje mi je trebalo da ostvarim svoje planove“, kaže Babakura.

Seminar je uspješno završio i Fatih Korucu iz Turske, koji radi za jednu od najvećih banaka iz oblasti islamskog bankarstva u Turskoj:
 „Ovaj seminar je nadmašio moja očekivanja jer je okupio učesnike iz različitih dijelova svijeta kako bi podijelili svoja iskustva, znanja i ideje. Bosna i Hercegovina je most između Istoka i Zapada, mislim da se koncept islamskog bankarstva treba proširiti i prema Zapadu, u tome smislu Bosna i Hercegovina ima jako bitnu ulogu.“
 

Foto galerija dostupna je na Facebook stranici BBI banke: https://www.facebook.com/BBIbanka/