Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo i BBI Akademija: Jeffrey Sachs u Sarajevu  | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo i BBI Akademija: Jeffrey Sachs u Sarajevu 

03.07.2018.

U organizaciji Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo, a u saradnji sa BBI Akademijom, u glavnom gradu BiH boravio je vodeći svjetski ekonomista, profesor Jeffrey Sachs. Forum na temu:"Jeffrey Sachs o Agendi 2030 - izazovi i mogućnosti za zemlje i regione: Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan", održan je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu 25. juna 2018. godine. Forum sa Jeffery Sachsom bila je prilika za razgovor sa jednim od najuticajnijih profesora ekonomije u istoriji SAD-a.

Profesor Sachs specijalni je savjetnik i predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija za samoodrživi razvoj i jedan od ključnih kreatora Agende 2030 u čijoj realizaciji učestvuju sve zemlje članice UN-a. Direktor je "Earth" Instituta na Univerzitetu Columbia, koji se bavi istraživanjima u oblasti klimatskih promjena, geologije, globalnog zdravlja, ekonomije, upravljanja, poljoprivrede, ekosistema, urbanizacije, energije, i vode. 

Američki ekonomista jedan je od najprodavanijih autora i kolumnista čiji se radovi čitaju u više od 100 zemalja. Magazin "Times" ga je dva puta svrstavao među top 100 najuticajnijih svjetskih lidera. Ugledni list "The Economist", rangira profesora Sachsa među tri najuticajnija živuća svjetska ekonomista u prvoj deceniji 21. vijeka. 

Diplomirao je na Harvard koledžu 1976. godine, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Harvard 1978. i 1980. godine. Biran je na Harvardu u docenta 1980. godine, unapređen u vanrednog profesora 1982., a u redovnog profesora 1983. godine, sa 28 godina. 

Profesor Sachs jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za ekonomski razvoj, globalnu makroekonomiju i borbu protiv siromaštva. Postao je poznat i po primjeni ekonomske šok terapije u zemljama širom svijeta u posljednje tri decenije. Između ostalog, i po svojim radovima vezanim za izazove ekonomskog razvoja, okolinske održivosti, smanjenje nejednakosti i siromaštva, otpisivanju duga siromašnim zemljama i globalizaciji.

Sachs blisko sarađuje sa mnogim međunarodnim organizacijama, uključujući Afričku uniju, Azijsku razvojnu banku, Inter-američku razvojnu banku, Afričku razvojnu banku, Islamsku razvojnu banku (IsDB), Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Svjetski program za hranu, UNAIDS i Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. 

Podsjećamo, BBI Akademija godišnje realizira oko 40 seminara, a predavači su eminentni stručnjaci, univerzitetski profesori i praktičari iz zemlje i svijeta. Svojevremeno, jedan od predavača na BBI Akademiji bio je i nobelovac Muhammad Yunus.