In memoriam: Safet Proho | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

In memoriam: Safet Proho

15.03.2021.

Safet Proho, jedan od vodećih bh. ekonomista i stručnjaka iz oblasti revizije, tržišnih odnosa i finansijskog izvještavanja, preselio je na bolji svijet u 72. godini života. Proho je obavljao funkciju glavnog internog revizora Bosna Bank International u periodu od 2009. do 2011. godine. Član Odbora za reviziju BBI banke bio je u periodu od  2014-2018. godine.

Prominentni ekonomista ostavio je iza sebe brojne naučne i stručne radove iz oblasti unutarnje revizije, rizika i rezerviranja, sistema unutarnjih kontrola, odnosa između revizije i unutarnjih kontrola, poboljšanje rada revizijskih odbora, finansijskog izvještavanja u bankama, te uloge unutarnje revizije sa aspekta lokalnih zakona, međunarodne teorije i prakse.

Odlaskom Safeta Prohe Bosna i Hercegovina je izgubila vrsnog stručnjaka. Bio je predavač na seminarima za računovođe i revizore u organizaciji Zavoda za računovodstvo i reviziju Sarajevo, Ekonomskog fakulteta, Udruženja internih revizora i ovlaštenih kompanija. Obavljao je različite funkcije i bio predsjednik upravnih odbora, te odbora za reviziju u mnogim državnim i privatnim kompanijama i bankama.

Njegov odlazak nemjerljiv je gubitak za oblast revizije i kontrole u Bosni i Hercegovini.

Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo upućuje izraze saučešća porodici Safeta Prohe.