Islamska razvojna banka (IsDB) je spremna jačati odnose i dati podršku privredi BiH | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Islamska razvojna banka (IsDB) je spremna jačati odnose i dati podršku privredi BiH

22.03.2021.

Predsjednik Islamske razvojne banke (IsDB) dr. Bandar Hajjar sastao se u Džedi sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Poseban fokus tokom razgovora stavljen je na mogućnosti unapređenja procesa digitalizacije i saradnji u okviru IsDB Transformer Fonda, ali i na polju investicija, stipendija i turizmu.

Ministrica je pohvalila odnose između IsDB-a i Bosne i Hercegovine i podršku koju je Islamska razvojna banka pružila u različitim sektorima, ističući da se raduje unapređenju suradnje s IsDB-om, kao i ostalim zemljama - članicama Organizacije za islamsku saradnju (OIC).

„Spremni smo da nastavimo jačati našu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom“, izjavio je dr. Hajjar napominjući kako je IsDB pružila izuzetnu podršku zemlji neposredno nakon rata. Islamska razvojna banka bila je partner pri osnivanju Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo investicijom od 30 miliona američkih dolara, čiji je i danas većinski vlasnik.

„BBI je sada prva banka, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u skladu s islamskim principima finansiranja. Jedna je od banaka s najbržim rastom u Bosni i Hercegovini. Aktiva BBI banke je sa 144 miliona KM od 2006. godine povećana na 1,2 milijarde KM krajem 2020. godine. Osnivanje i rast BBI banke pomogli su u pozicioniranju Bosne i Hercegovine kao važne investicione destinacije i doprinijelo unapređenju finansijske integracije u cijeloj državi“, istakao je Dr. Hajjar.

Dr. Hajjar je dodao kako je IsDB također odobrila liniju finansiranja u iznosu od 10 miliona američkih dolara posredstvom BBI banke za finansiranje projekata vakufa u zemlji, uz osiguranje finansiranja za dva projekta vakufa, konkretno za izgradnju stambenog kompleksa za starije osobe u Mostaru u iznosu 1,8 miliona eura, kao i komercijalne nekretnine u istom gradu vrijednima skoro pola miliona eura.

Na sastanku je razmatrano i niz drugih tema, uključujući i IsDB Transformer Fond vrijedan 500 miliona američkih dolara, koji podržava inovatore, preduzetnike, novoosnovana preduzeća, mala i srednja preduzeća, naučnike itd. iz cijelog svijeta, kao i IsDB program za stipendiranje dodiplomskih, magistarskih, doktorskih i postdoktorskih istraživačkih programa.


Izvor vijesti: https://www.isdb.org/news/isdb-president-and-deputy-chairwoman-of-bosnias-council-of-ministers-and-foreign-minister-explore-further-cooperation