Malajska titula "sir" Bosancu i Hercegovcu Ameru Bukviću | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Malajska titula "sir" Bosancu i Hercegovcu Ameru Bukviću

02.11.2020.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) jedan je od rijetkih stranaca dobitnika ordena – datuk, visoke titule koje najzaslužnijim građanima Malezije dodjeljuje državni poglavar, sultan ili guverner malezijske države.

Poznat kao datukship, ovaj visoki malezijski orden nije uobičajeno priznanje, već se isključivo dodjeljuje najeminentnijim i najzaslužnijim članovima malezijskog društva u domenu biznisa, kulture, umjetnosti ili politike, i to onim koji su za vrijeme svog života i karijere dali poseban doprinos razvoju i ugledu zemlje u svojoj oblasti. Samo u iznimnim slučajevima, ovaj visoki orden dodijeljuje se stranim državljanima, i to onima koji su dali posebno značajan doprinos unapređenju i razvoju odnosa između Malezije i druge države, u ovom slučaju BiH. Orden datukship svojevremeno je dodijeljen dr. Mahathiru Mohamadu, bivšem premijeru Malezije. Od stranih državljana orden datukship dodijeljen je holivudskom glumcu, režiseru i producentu Jackie Chanu, 2015. god, te poznatom indijskom bollywoodskom glumcu Shah Rukh Khanu, kao i dr. Ahmad Mohamed Ali Al-Madaniju prvom predsjedniku Islamske razvojne banke (IsDB) za njihov doprinos umjetnosti i biznisu.

Orden datukship Bukviću je dodijelio guverner države Malaka, njegova ekselencija Tun Mohd Ali Mohd Rustam. Na svečanoj rođendanskoj ceremoniji prilikom koje se imenuju nosioci ove titule, guverner Tun Mohd Ali Rustam je po prvi put jednog državljanina BiH proglasio datukom. Bukviću će orden biti uručen prilikom prvog dolaska u Maleziju. Inače, ovo značajno malezijsko priznanje,ovaj časni viteški red, ekvivalent je za engleski (Knighthood), koji dodijeljuje britanski monarh, uz koju pripada i zvanje (sir).

Orden datukship dodijeljen Bukviću priznanje je i čast i za državu BiH i njene građane i prijatelje Malezije, te predstavlja do danas najznačajniji korak naprijed u pravcu jačanja bilateralnih odnosa dvije bratske i prijateljske države.