Okrugli sto o islamskoj ekonomiji i halal tržištu kao unosnim prilikama za bosanske i regionalne kompanije | Bosna Bank International
E-servisi Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

Okrugli sto o islamskoj ekonomiji i halal tržištu kao unosnim prilikama za bosanske i regionalne kompanije

16.05.2017.

Na marginama Sarajevo Business Foruma 2017

Ekonomija koja odgovara posebnim potrebama tržišta u porastu je širom svijeta i to ne samo u većinski muslimanskim zemljama. To se posebno odnosi na tržište halal proizvoda koje se suočava sa sve većim izazovima u vidu pronalaženja odgovora na povećanu potražnju, kreiranja zakonskog okvira za pristup tržištu vrijednom više biliona dolara, kao i definisanja i usklađivanja standarda. Upravo ovo će biti tema specijalnog okruglog stola posvećenog islamskoj ekonomiji koji će se održati 22. maja na marginama Sarajevo Business Foruma 2017 u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.  

Organizatori skupa su Dubai Exports i Razvojni centar za islamsku ekonomiju iz Dubaija (DIEDC), a na okruglom stolu će učestvovati međunarodni i regionalni zvaničnici, poslovni ljudi, predstavnici akademskog svijeta i investitori, kako iz Dubaija, tako i iz cijele regije. Skup će bit održan prvog dana najveće investicijske konferencije u regiji.

Cilj okruglog stola je da preusmjeri tradicionalni diskurs islamskog poslovanja i razmotri mogućnosti poboljšanja prekogranične trgovine, posebno u oblasti halal proizvodnje. 

Saed Alawadi, prvi čovjek Dubai Exportsa izražava posebno zadovoljstvo činjenicom da ponovo dolazi na Sarajevo Business Forum, ovaj put sa još većom delegacijom.  

-  To pokazuje da naše kompanije imaju interes da rade u ovom regionu i Okrugli sto o islamskoj ekonomiji je sjajan primjer inicijativa kakve realiziramo i kakvim se nadamo u budućnosti – rekao je Alawadi. 

Veliki skandal sa zaraženom hranom iz Brazila, vrijednom više od šest milijardi dolara, a koja je najviše izvezena u zemlje Bliskog istoka, skrenuo je pažnju na činjenicu da takva vrsta skandala nije moguća u halal industriji. 

Sve više ljudi smatra da treba tražiti alternativne metode za povećavanje halal proizvodnje, efikasniji i sveobuhvatniji metod akreditacije i halal certificiranja koje bi bilo priznato na globalnom nivou. Također, učesnici će razgovarati i o ulozi vlada u promociji islamske ekonomije, te o iskustvima razvijenih centara u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Maleziji te o brojnim drugim pitanjima.

Abdulla Mohammed Al Awar, generalni direktor DIEDC ističe inicijativu koja je započela 2013. godine, a koja ima za cilj diverzifikaciju ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata te čini Dubai glavnim gradom rastuće islamske ekonomije. 

-  Dubai i UAE  nastavljaju postizati velike uspjehe u razvoju regulatornog okvira za islamsku ekonomiju i pokretati značajne inicijative, kao što je Internacionalni forum za halal akreditaciju. Ti napori prave temelj za poduzetnike i investitore iz cijelog svijeta koji zajednički doprinose održivom rastu proizvodnje i trgovine u islamskoj ekonomiji – poručio je Awar.