Pobjednici državnog takmičenja mladih u poduzetništvu učestvuju na Sarajevo Business Forumu 2018! | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Pobjednici državnog takmičenja mladih u poduzetništvu učestvuju na Sarajevo Business Forumu 2018!

21.04.2018.

I ovog aprila MUNJA Inkubator sa partnerima organizira u Bosni i Hercegovini najveće državno takmičenje za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom „Business Challenge“. 

Business Challenge se realizira po međunarodnoj metodologiji najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva Junior Achievement koja djeluje u preko 100 zemalja. Na ovom takmičenju 200 srednjoškolaca iz 88 srednjih škola i 55 općina i gradova pokazat će kako se snalaze u rješavanju poslovnih zadataka koje su pripremili menadžeri i stručnjaci iz oblasti poduzetništva. Učenici podijeljeni u mješovite timove sa vršnjacima iz drugih gradova kroz timski će rad i uz pomoć mentora osmisliti najbolja poslovna rješenja i zatim ga prezentirati stručnom žiriju i ostalim učesnicima. 

"Kroz Business Challenge učenici razvijaju poduzetnički duh i svijest o važnosti proaktivnosti u društvu i na tržištu rada, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unapređuju vlastito samopouzdanje, što je posebno važno kada znamo da je 63% mladih nezaposleno, a većina razmišlja o odlasku iz zemlje", rekao je Jan Zlatan Kulenović direktor MUNJA Inkubatora, koji organizira ovo takmičenje.

Takmičenje "Business Challenge" u protekih pet godina okupilo je više od 600 srednjoškolaca iz više od 100 škola i 60 gradova. Od ove godine partner takmičenja je i Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo kroz platforme BBI Academy i BBI VIP Business Cluba koja se priključila jer želi podržati podsticanje poduzetničkog duha i kreativnosti mladih ljudi širom države Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući partnerstvu sa BBI bankom pobjednički tim sudjelovat će na najvećoj investicijskoj konferenciji u Bosni i Hercegovini na Sarajevo Business Forumu koji se održava u Sarajevu 25. i 26. aprila.

Pored BBI banke među ovogodišnjim partnerima nalaze se uspješne kompanije koje ulažu u mlade BiH kao što su: Telemach, AS Holding, Ekopak, Ministry of Programming, ITAcademy zatim projekt Prilika Plus Ambasade Švicarske u BiH, Američka trgovačka komora, kao i Federalni zavod za zapošljavanje, Vlada Tuzlanskog Kantona, Grad Sarajevo te lokalni domaćini Networks Sarajevo, Inovacioni centar Banja Luka i SPARK Mostar. 

Dvadeset najboljih učenika u finalu predstavljat će BiH na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana na Jahorini uz učešće i svojih vršnjaka iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. 

Finale državnog takmičenja održat će se za vikend 21. i 22.04. u Sarajevu (Networks centar).