Predstavljeni svi pobjednici SBF Start-Up Challenge-a | Bosna Bank International
E-servisi Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

Predstavljeni svi pobjednici SBF Start-Up Challenge-a

19.04.2019.

Fokus trećeg dana Sarajevo Business Foruma 2019 stavljen je na mlade ljude i njihove ideje. S ciljem da se među mladim ljudima u BiH popularizira preduzetništvo i promovišu pozitivne vrijednosti,

Bosna Bank International d.d. je u saradnji sa TV Hayat i partnerima, 2019. godine pokrenula projekat SBF Start-UP Challenge, koji je danas krunisan predstavljanjem pobjednika takmičenja.

Svrha takmičenja, namijenog univerzitetskim timovima i mladim preduzećima bila je da, kroz Sarajevo Business Forum 2019 predstave svoje ideje i privuku investitore, koji bi im pomogli oko realizacije projekata.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI Banke i idejni tvorac ovog takmičanje, na početku prezentiranja projekata pozdravio je sve prisutne i istakao važnost Start-Up Challenge-a.

Cilj takmičenja bio je pružiti mogućnost mladim ljudima koji imaju poslovne ideje da ih realiziraju i pokrenu vlastiti biznis. Svi prijavljeni projekti su fantastični i inovativni. Brilijantni mladi umovi sa svojim idejama su bili sva tri dana na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, kako bi svoje ideje prezentirali investitorima.”, izjavio je Bukvić.

U okviru projekta SBF Start-Up Challenge, danas su na Sarajevo Business Forumu 2019 šest mladih poduzetnika predstavili svoje projekte: Bubamara - platnena majstorica za proizvodnju pelena i uložaka, Robotska ruka, Home Work, Žiža - poslovna platforma, Greens i Vozni park.

Pobjednik prvog kruga takmičenja, Haris Salkić, predstavio je svoj Start Up – HAS robotics – proizvodnja robotskih ruku, kao pomagalo u nastavnom procesu. “Jučer smo govorili o četvrtoj digitalnoj revoluciji i ovo je prvi korak ka tome, da u nastavnom procesu imamo sredstvo da se mladi educiraju za poslove budućnosti “, izjavio je Salkić,  koji se zahvalio na ovakvoj prilici i istakao važnost projekta BBI Banke i TV Hayat.

Nagradni fond SBF Start-Up Challenge-a, osim direktne novčane podrške uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku kao i stručnu edukaciju.

S istim ciljem promovisanja preduzetnštva i ideje uključenja mladih u svijet biznisa i ove godine Sarajevo Business Forum je podržao Munja Business Challenge. Ovo takmičenje je posebno dizajnirano za srednjoškolce i mlade. Dvanaest timova od 208 mladih ljudi iz 70 srednjih škola, izborilo se za svoje mjesto u finalu koje je održano trećeg dana SBF-a, a u kojem je stručni žiri izabrao najbolji poslovnu ideju. Ovogodišnji pobjednik je tim s idejom biznisa ­­­­­­­­­­­­­­­­EBA – SOS narukvice za stare I nemoćne, koji će predstavljati BiH na takmičenju Poslovni izazov Zapadnog Balkana u Budvi.