Sarajevo Business Forum 2017 predstavljen investitorima bh. dijaspore | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Sarajevo Business Forum 2017 predstavljen investitorima bh. dijaspore

22.04.2017.

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBH) organizirali su dana 21.04.2017. godine u Sarajevu Biznis forum s ciljem promocije Bosne i Hercegovine kao investicione destinacije.
Predstavnici FIPA-e predstavili su male i srednje projekte iz oblasti turizma, sa fokusom na zdravstveni turizam, poljoprivredu, metalni sektor, tekstilni sektor, energetski sektor i drugih, koji bi mogli biti interesantni za investiranje dijaspori i njihovim poslovnim partnerima.

"Naš plan je povezivati naše biznis klubove širom svijeta, odnosno država članica našeg Saveza, s biznismenima u Bosni i Hercegovini.", kazao je Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog Saveza Dijaspore BiH, istakavši  da svaka država svijeta ima svoje specifičnosti, određene zakone, poslovni ambijent...

„Mi smo tu da se prilagodimo uslovima koje nam nudi BiH. U svakom slučaju, neke birokratske prepreke treba svesti na minimum. Prema našem mišljenju je BiH, bez obzira na mali broj investicija u posljednjih 20 godina, svojim položajem i zakonskom regulativom ipak atraktivna i povoljna zemlja za ulaganje, u koju bi trebalo investirati", rekao je Šehović.

Predstavljajući „Politiku saradnje s iseljeništvom BiH“ ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je da će se iseljeništvu pružiti olakšice u pogledu oslobađanja značajnog broja taksi, koje plaćaju prilikom uplata pojedinačnih doprinosa.

„Bit će inicirano oslobađanje od plaćanja poreza i carina za filantropske i humanitarne aktivnosti iseljenika“ kazala  je Borovac, dodajući da je iseljeništvo pokazalo interes za ulaganje u BiH, što će biti definirano izradom razvojnih dokumenata.

Nakon usvajanja Politike saradnje s iseljeništvom BiH, što je prvi dokument kojim se definira i institucionalizira saradnja države BiH s njenim iseljeništvom, resorno ministarstvo će pristupiti izradi Strategije i akcionog plana s jasno određenim ativnostima i potrebnim finansijskim sredstvima za njihovu realizaciju.

„Pored investicionih programa iseljenicima će biti dostupni i programi kulturnog i naučnog sadržaja u BiH, a aktivnosti će, između ostalog, biti posvećene očuvanju maternjeg jezika, tradicije i identiteta“ kazala je Borovac.

Ovom prilikom poslovnim ljudima bh. dijaspore prezentiran je Sarajevo Business Forum 2017 kao platforma za investiranje u BiH.

„Jedan od najvećih potencijala države Bosne i Hercegovini su njeni državljani, bez obzira gdje se nalazili. Danas smo predstavnicima Svjetskog saveza BiH približili mogućnosti umrežavanja i prezentacije poslovnih ideja na Sarajevo Business Forumu 2017, te se nadamo i očekujemo značajnije učešće bh. građana iz dijaspore na predstojećem SBF-u 22. i 23. maja u glavnom gradu BiH.“ kazao je Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke, prezentirajući dosadašnje rezultate Sarajevo Business Foruma.

Predstavnici dijaspore iz Njemačke, Švedske i Švicarske, kao i drugih zemalja, pokazali su veliki interes za ulaganje u BiH. Kompanije iz ovih zemalja koje već imaju djelatnost u Bosni i Hercegovini, smatraju da je BiH, uprkos određenim nedostacima, zemlja koja pruža odlične mogućnosti za strane investitore.

Za registraciju i više informacija o najvećoj poslovno investicijskoj konferenciji u regiji – Sarajevo Business Forum - posjetite zvaničnu web stranicu na: www.sarajevobusinessforum.com.