Sarajevo Business Forum Start-up Challenge predstavljen na Sarajevo Innovation Summitu | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Sarajevo Business Forum Start-up Challenge predstavljen na Sarajevo Innovation Summitu

11.10.2019.

Bosna Bank International (BBI) uputila je jučer na Sarajevo Innovation Summitu poziv mladim ljudima do 35 godina starosti da prijave svoje biznis ideje i planove za drugu sezonu takmičenja Sarajevo Business Forum (SBF) Start-up Challenge. Takmičenje koje BBI banka organizira u suradnji sa partnerima ima za cilj potaknuti mlade da razmišljaju kako da postanu poslodavci, kako da unovče svoje znanje na tržištu kroz vlastite poduzetničke poduhvate, odnosno kako da pokrenu i uspješno vode vlastiti biznis.

Mladi su budućnost i oni će svojim idejama, preduzetničkim duhom, hrabrošću i odlučnošću izgraditi našu državu. Kroz projekat SBF start–up Challenge mi u BBI želimo ohrabriti mlade da se natječu u znanju, popularizirati poduzetništvo i promovisati pozitivne vrijednosti. Svrha projekta je podizanje svijesti o značaju poduzetništva uz motivisanje univerzitetski obrazovanih mladih ljudi u Bosni i Hercegovini da se uključe u poduzetničke aktivnosti. Krajem septembra smo realizovali svjetsko takmičenje Transformers Roadshow, projekat organiziran u partnerstvu s Islamskom razvojnom bankom (IsDB), koji je također dio naših napora za promociju i nagrađivanje inovacija i poduzetništva mladih u ovoj zemlji i sada nastavljamo dalje podržavati mlade“, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke, koja je finansijski podržala i održavanje 2. Sarajevo Innovation Summita. 

Inače, Sarajevo Innovation Summit  organizira Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, kao jedini međunarodno akreditirani fakultet iz oblasti poslovnih studija sa najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini.

Inovacije, danas, predstavljaju jedan od najvažnijih izvora dugoročnog ekonomskog rasta. Vodeći ekonomski stručnjaci ističu da 50% rasta GDP-a razvijenih ekonomija je isključivo rezultat rasta inovacija. S druge strane, uloga inovacija je jednako važna i u manje razvijenim ekonomijama koje su suočene sa dodatnim izazovima da inoviraju i to sa vrlo ograničenim resursima, te u vrlo nepovoljnim okruženjima bez adekvatne sistemske i institucionalizirane podrške. Pri tome, posebna uloga pripada univerzitetima kao ključnim akterima razvoja ekonomije temeljene na znanju odnosno inovativne ekonomije. Iako univerziteti predstavljaju najznačajnije generatore znanja, prenos znanja i komercijalizacija istraživanja predstavljaju najveće izazove intenzivnijem razvoju inovacija. Stoga je izuzetno važno da univerziteti ozbiljnije pristupe inovacijama i inovacijskim politikama te u skladu s tim alociraju svoje resurse“, naglašavaju iz Organizacioni tima Sarajevo Innovation Summita 2019.