SBF 2019 - Primjetna ekspanzija drvne industrije i industrije namještaja | Bosna Bank International
E-servisi Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

SBF 2019 - Primjetna ekspanzija drvne industrije i industrije namještaja

18.04.2019.

Drugi dan Sarajevo Business Foruma 2019 bio je obilježen temama digitalne revolucije i ekspanzije drvne industrije, o kojima se govorilo i na okruglim stolovima.

Digitalna revolucija je već uveliko prisutna i na području Bosne i Hercegovine, te su stručnjaci na okruglom stolu na temu Četvrta industrijska revolucija - digitalna revolucija razgovarali o snažnom uticaju IT sektora na području Bosne i Hercegovine i potencijalima koje donosi za budućnost.

Tema digitalizacije se prožimala i na okruglom stolu na temu Prednosti drvne industrije i ekspanzija industrije namještaja.

Otvarajući okrugli sto, Prof. Dr. Ramo Palalić, profesor na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, naglasio je da je drvna industrija najstarija grana privrede u Bosni i Hercegovini, te da se danas ona bazira na privatnom sektoru, čija su preduzeća većinski izvozno orijentisani, te dodao: “Bitno je istaknuti da se investicije u ovom sektoru povećavaju. 60% Bosne i Hercegovine je prekriveno šumom, a geografski, Bosna i Hercegovina se nalazi na idealnom mjestu u Evropi za razvoj drvne industrije, te pruža dosta potencijala, kojeg su brojni investitori već prepoznali.”

Amir Ćoralić, član odbora Švedske privredne komore u BiH, istaknuo je da je Bosna i Hercegovina u pomenutim sektorima jedna od najjačih u regiji i da se trenutno najviše drveta i namještaja izvozi u Njemačku. Međutim, naglasio je i mnoge izazove sa kojima se domaći privrednici susreću.

Najveći izazovi sa kojima se proizvođači susreću jeste transport i otežana izvozna procedura. Švedska privredna komora u BiH trenutno radi na projektu stvaranja hub-a koji će olašati ove procedure, a nadamo se da će se pomoću projekta i Vlada BiH aktivirati oko uvođenja olakšica i finansiranja u ovom pogledu“, kazao je Ćoralić.

 O izazovima u drvnoj industriji, govorio je i Nebi Hoxha, predsjednik privredne komore Sjeverno-Zapadne Makedonije.

Još jedan izazov jeste i problem održavanja cijena na tržištu, naročito za mala preduzeća, koji čine većinski dio bh. privrednika. Kupci žele jedinstven i kvalitetan namještaj, izrađen po njihovim željama, ali po prihvatljivim cijenama. Vrlo je teško održati taj balans cijene i kvaliteta.  Također, tu je problem i odlaska stučnog kadra iz zemlje, tema koja se prožima kroz cijelu konferenciju.“

Zlatan Faik Uzunović, izvršni direktor Prevent Interiora, osvrnuo se na budućnost industrije namještaja.

„Budućnost industrije namještaja leži, kao i mnoge druge industrije, u digiatalizaciji. Sve više proizvođača se odlučuju da namještaj prodaju online, jer im se time smanjuju troškovi. Također, masovna proizvodnja namještaja je sve rijeđa, jer kupci žele unikatne proizvode, dizajnirane po njihovim predstavanja i željama.“, istaknuo je Uzunović.

Zaključak okruglog stola bio je da su drvna industrija i industrija namještaja dva sektora poslovanja sa najvećim potencijalom razvoja. Investitori su već prepoznali kvalitet domaćih privrednika pomenutih grana, te se očekuju rješenja o poboljšanju izvoznih i transportnih procedura, koje će dodatno potaknuti rast i razvoj.

Drugi dan Sarajevo Business Foruma 2019 završen je svečanim potpisivanjem dva Memoranduma o razumijevanju. Prvi Memorandum je potpisan između Privredne komore Sjeverno-Zapadne Makedonije i Bosna Bank International d.d., te se time uspostavila snažnija saradnja i otvorila su se vrata za nove poslovne poduhvate.

Radi jačanja poslovne mreže sa privrednicima iz Malezije, potpisan je i Memorandum o razumijevanju i između Bumiputra Manufacturers & Services Industry Assosiaton iz Malezije  i BBI Banke prije okruglog stola na temu Malezija & Bosna i Hercegovina – Istraživanje i umrežavanje.

Okruglom stolu su između ostalih pristustvovali i Chris Gabriel, generalni direktor Fly Bosnia, Tuan Junadi Said, generalni direktor Human Life Advancement Foundation (HALF) iz Malezije, Amir Zukić, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, i Mohd Redzuan bin Md Yusof, Ministar razvoja poduzetništva Malezije.

Ovom prilikom Mohd Redzuan bin Md Yusof je izrazio zadovoljstvo prisustva na Sarajevo Business Foruma 2019, jer smatra da je ovo odlična prilika za Maleziju i Bosnu i Hercegovinu da prošire svoje mreže poslovanja, istaknuvši da pod ovim prvenstveno misli na uvođenje direktne avio-linije između BiH i Malezije.

Drago mi je da je danas među nama i direktor FLYBOSNIA, što će nam omogućiti da razmotrimo mogućnost direktnog uvezivanja ove dvije perspektivne zemlje. Nadamo se da ćemo uspostaviti i mnoge druge poslovne veze na ovogdišnjem Forumu.“, kazao je bin Md Yusof.

Chris Gabriel, direktor kompanije FLYBOSNIA je pozdravio prijedlog bin Md Yusofa, te naglasio da će se razgovor na ovu temu nastaviti tokom narednog dana i istražiti opcije i mogućnosti realizacije uvođenja avio-linije. Ovim korakom bi se proširilo poslovanje ove dvije zemlje s ciljem rasta privrede.

Zaključak okruglog stola je dao Amir Zukić, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

„Bosna i Hercegovina je u narednom periodu planirala da ulaže napore u biznis strukture, kako bi ubrzali razvoj kompanija. Malezija bi nam mogla pomoći u dijeljenju svojih pozitivnih praksi kako pospješiti naš razvoj. Već godinama se radi na uspostavljanju boljih poslovnih odnosa, te se nadamo da će  sa novim kontaktima I informacijama ova saradnja dosegnuti veći nivo.”, izjavio je Zukić.

Tokom dana, održani su brojni B2B sastanci između privrednika i investitora, kao i sponzorske prezentacije slijedećih kompanija: Deloiette, BH Telecom, JP Autoceste FBIH, Hotel Novotel i SeeNews i LRC. Također, danas je predstavljen projekat Avaz Roto Press pod nazivom „ Ski Tower“. Toranj koji bi trebao biti visok oko 250 metara i imati više od 50 spratova, je izazvao pažnju mnogih investitora.