SBF predstavljen u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, održana prva radionica u Zenici | Bosna Bank International
E-servisi Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

SBF predstavljen u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, održana prva radionica u Zenici

24.02.2017.

Pripremne aktivnosti za Sarajevo Business Forum (SBF) 2017, vodeću investicijsku konferenciju  koja će se održati 22. i 23. maja ove godine, počele su u punom kapacitetu. Uloga i značaj SBF-a danas je predstavljena u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u okviru seminara „Ekonomska diplomatija“.

„Ključ uspjeha jedne ekonomije nastaje iz jake saradnje između javnog i privatnog sektora. Sarajevo Business Forum je  platforma za poslovno umrežavanje i investicije  i omogućava promociju BiH i regiona. SBF je okvir za direktne strane investicije. Kroz SBF nastojimo da posredujemo između državnog i privatnog sektora - dovodimo na jedno mjesto vlasnike projekata i poslovne ljude iz regiona - saradnja privatnog sektora -  te privatne i državne fondove - saradnja sa državnim sektorom i ekonomskom diplomatijom. Državni sektor treba da pruži okvir za uspješno funkcionisanje privatnog sektora kreiranjem pozitivnog poslovnog okruženja: one stop shopova, ugovora o slobodnoj trgovini, poreskih olakšica i viznog režima. Privlačenje direktnih stranih investicija moguće je i kreiranjem zakona koji odgovaraju privatnom sektoru. Recimo, Ujedinjeni Arapski Emirati svakih  pet godina prilagođavaju zakone potrebama biznisa“, kazao je Amer Bukvić, direktor BBI banke, prezentirajući potencijale Sarajevo Business Foruma.     

Danas je također, BBI VIP biznis klub u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona organizirao prvu radionicu za pripremu projekata za Sarajevo Business Forum 2017.

Predstavnici Privredne komore Federacije i zeničke privredne komore istakli su značaj ovog događaja koji se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH za cijelokupnu privredu BiH. Eksperti BBI i BBI VIP biznis kluba su potom u živom i direktnom razgovoru upoznali prisutne sa dosadašnjim iskustvima i benefitima aktivog učešća u Sarajevu Business Forumu

„Fokus SBF-a je na direktnim poslovnim sastancima domaćih privrednika sa potencijalnim investitorima. Prošle godine, samo dok je trajao Forum, obavljeno više od 250 ovakvih susreta, a BBI banaka je oformila poseban tim ekonomskih stručnjaka koji  su domaćim privrednicima bili na raspolaganju tokom ovih pregovora, kazao je predstavnik BBI banke tokom radionice.

Privrednicima su tokom radionice predstavljena konkretna uputstva i savjeti o tome kako prijaviti projekte za „SBF 2017“ te uspješno uspostaviti, razviti i realizirati saradnju kroz stranu investiciju.

„ Ako imate ideju, a tražite kapital, imate biznis, a želite ga proširiti, tražite tržište za izvoz ili želite prestrukturirati svoj biznis, možete to realizirati u saradnji sa stranim investitorom i naš zadatak je da vam u tome pomognemo – kazao je Nedžad Gušić, rukovodilac Odjela za investicijsko bankarstvo u BBI banci.

Planirano je da se pripremne radionice za Sarajevo Business Forum održe u svim većim gradovima u BiH. Naredna radionica održat će se 21. februara u 11 sati u Mostaru, dok je za 23. februar u 12 sati planirana radionica u Posušju.