Snažna podrška Vlade Kantona Sarajevo Strateškim smjernicama za jačanje ekonomije BiH | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Snažna podrška Vlade Kantona Sarajevo Strateškim smjernicama za jačanje ekonomije BiH

22.06.2020.

U Vladi Kantona Sarajevo danas je održan radni sastanak i prezentacija Akcionog plana i “Strateških inicijativa za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine”, dokumenta koji je nastao na platformi Sarajevo Business Foruma (SBF) i koji je pripremljen od strane tržišnih lidera i vodećih domaćih eksperata iz zemlje i inozemstva.

Članovi delegacije, Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International, Nedim Uzunović, generalni direktor Bosnalijeka, Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga i Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank, koji su tokom pandemije zajedno sa više od 20 eksperata iz različitih oblasti pripremili sveobuhvatan dokument koji sadrži više od 100 mjera u cilju dostizanja samoodržive proizvodnje, prvenstveno u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i energetskom sektoru, prezentirali su ovaj plan za oporavak bosanskohercegovačke ekonomije Vladi KS.

Uime Vlade sastanku su prisustvovali premijer Vlade KS Mario Nenadić, ministar finansija KS Jasmin Halebić, ministar privrede KS Draško Jeličić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica, sa saradnicima iz resornih ministarstava. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Privredne Komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović, predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić, direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić, i drugi.

U cilju prevazilaženja ekonomske krize u BiH i ublažavanja negativnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa koja je na vidjelo donijela dugoročne i strukturalne probleme ekonomije u BiH i veliku ranjivost koja proizilazi iz ovisnosti o uvozu, fokus stručnjaka okupljenih oko inicijative „Mi to možemo“, prilikom izrade dokumenta, bio je na repozicioniranju domaće ekonomije, kako bi bila otpornija na vanjske udare.

„Ovim pokretom želimo okrenuti razvoj privrede naše države u pravcu koji je samoodrživ i otporan na vanjske udare i krize koje su neminovne u budućnosti. Smatramo da smo svi jedan tim i ako nastupimo zajedno i odigramo poteze pametno, možemo držati negativne efekte pandemije koronavirusa i ekonomsku krizu pod kontrolom, te je ujedno iskoristiti u korist svih nas u BiH“, rekao je Bukvić.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istaknuo je snažnu podršku Vlade prezentovanim smjernicama i ponudio maksimalnu saradnju svih ministarstava na što bržoj implementaciji interventnih mjera za poljoprivredu, proizvodnju hrane, farmaceutski sektor i proizvodnju lijekova, energetski sektor, kao i podršku procesima digitalizacije i start-up biznisa. Premijer Nenadić je istakao važnost turizma kao jedne od najbrže rastućih grana privrede.

„Cjelokupna Vlada sa svim resornim ministarstvima se u punom kapacitetu stavlja na raspolaganje da zajedno analiziramo i implementiramo mjere s ciljem ojačavanja domaće proizvodnje i zaštitite domaće ekonomije. S tim u vezi, predlažem da se saradnja sa inicijativom formalizuje kroz memorandum o saradnji“, kazao je Nenadić. Istakao je i kako je trenutno za realizaciju spremno preko 100 projekata za koje će se tražiti partneri, kako u privatnom, tako i u finansijskom sektoru.

Predstavnici finansijskog sektora na sastanku su istaknuli podršku koju su inicijativama dali i predsjednica Uprave Addiko banke, Sanela Pašić, predsjednik Uprave Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina Karlheinz Dobnigg, kao i predstavnici drugih komercijalnih banaka u BiH. Istaknuto je kako će finansijski sektor nastaviti podržavati projekte u BiH.

„Kvalitetni projekti imat će našu podršku i spremni smo na saradnju i sa drugim bankama da kroz sve vidove kooperacije ojačamo ekonomiju Kantona Sarajevo i cijele BiH“, izrazio je Kusturica spremnost Sparkasse Bank i drugih komercijalnih banaka da finansiraju i podrže projekte domaćih privrednika.

Razvojni ciljevi KS bit će usklađeni sa mnogim mjerama sadržanim u dokumentu Strateških smjernica.

„U pripremi je idući ciklus strateškog razvoja Kantona Sarajevo za period 2021-2027. te će se sigurno mnoge mjere navedene u prezentovanom dokumentu naći i u ovom strateškom dokumentu. Raduje nas da u privatnom, realnom sektoru, kao i u finansijskom imamo partnere za jačanje domaće proizvodnje“, izjavio je ministar Halebić, koji je zajedno sa gospodinom Bukvićem bio i inicijator današnjeg sastanka i prezentacije za Vladu Kantona Sarajevo.

Predstavnici Vlade ukazali su na nužnost pružanja veće podrške promjenama koje će unaprijediti poziciju BiH, a realizacija nekih od predloženih mjera već je započela.

„Uz navedene strateške sektore proizvodnje hrane i poljoprivrede, farmaceutske industije i energetskog sektora, za Kanton Sarajevo je značajno da se obrade mjere pomoći za turistički sektor i ugostiteljstvo. Evidentno je da će trebati nekoliko godina da se sa brojem turističkih posjeta vratimo na stanje prije pandemije, tako da zajedno trebamo naći rješenja za sve ugrožene industrije“, kazao je ministar privrede Jeličić, najavivši nastavke projekata kojima će ministarstvo podržavati razvoj privatnog sektora i kompanija sa područja Kantona Sarajevo.

Hrvić je uime AS Holdinga istakao nužnost davanja prioriteta poljoprivredi i prehrambenoj industriji, istakavši kako u toj industriji radi i niz srednjih i malih preduzeća koja trebaju vertikalnu i horizontalnu integraciju kakvu može ponuditi ova kompanija, kao najveći proizvođač hrane u našoj državi.

Uzunović je zaključio kako primjenjujući već postojeću zakonsku regulativu, Kanton Sarajevo može uz ovu inicijativu promocije domaćih proizvođača supstituirati i preko 50 miliona KM uvoza lijekova sa domaćim proizvodima.

„Bosnalijek na godišnjem nivou uplati više poreza i doprinosa nego što ostvari prihoda u Kantonu Sarajevo. Kao kompanija sa sjedištem na području Općine Centar, u Kantonu Sarajevo, spremni smo pokrenuti ali i privući nove investicije, za šta je potrebno i kreiranje novih normativnih rješenja koja će osigurati razvoj domaće farmaceutske industrije i pratećih industrija“ – kategoričan je Uzunović.

„U toku je usaglašavanje internih akata i struktura odlučivanja u kantonalnim, komunalnim preduzećima, tako da se već ide u pravcu objedinjavanja upravljanja ovih preduzeća pod jednim krovom, što je jedna od predloženih mjera. Drago mi je da se tekuće aktivnosti ove Vlade poklapaju sa predloženim mjerama“, rekla je ministrica Glamoč, najavivši digitalnu transformaciju informacionih sistema kantonalnih preduzeća, kako bi se olakšao rad, upravljanje i izvještavanje.

U cilju provođenja predloženih mjera za jačanje ekonomije BiH, dogovoren je i nastavak komunikacije između predstavnika Vlade KS i predstavnika ove inicijative.

Na kraju prezentacije, predsjednik Uprave BBI banke Bukvić simbolično je premijeru Kantona Sarajevo Nenadiću nogometnu loptu poručivši mu „da je sada Vlada KS na potezu“.