Studenti Lund Univerziteta iz Švedske posjetili BBI banku | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Studenti Lund Univerziteta iz Švedske posjetili BBI banku

09.03.2017.

Profesori i studenti Odsjeka za teologiju i religijske studije s Fakulteta humanističkih nauka i teologije Lund Univerziteta iz Švedske posjetili su BBI banku i informisali se o radu prve banke koja posluje u skladu s islamskim principima u Jugoistočnoj Evropi. Studijsku grupu iz Švedske koju su činili dodiplomci, polaznici master i doktorskih studija predvodio je Jonas Otterbeck, profesor Islamskih studija.

"Tokom posjete BBI banci, moji studenti su bili pozitivno iznenađeni visokim etičkim standardima banke. Izrazito smo lijepo primljeni u banci, prezentacija BBI banke je bila visoko profesionalna, a tokom posjete imali smo priliku da kroz pitanja saznamo više informacija o temama koje su nas interesovale" – kazao je profesor Otterbeck.

Inače, Lund Univerzitet ima tradiciju još od 1666. godine, i spada među top 100 univerziteta u svijetu.

"Poslovanje u skladu sa islamskim principima znači poslovanje u okviru halal proizvoda i usluga, na jedan transparentan način, bez prevare i pretjeranog rizika. Takvo poslovanje u nemuslimanskom svijetu poznato je kao etičko poslovanje, i njemu, recimo u Velikoj Britaniji, teži većina poslovnog svijeta, bilo da su muslimani ili da nisu.

Što se islamskog bankarstva tiče, njegovo osnovno svojstvo zahtijeva da se novac ne daje na kamatonosnoj osnovi i da banka ne zarađuje na samom novcu. Da bi se to postiglo, novac mora biti pokriven halal materijalnim vrijednostima ili halal uslugama, što znači da se u islamskom bankarstvu uvijek radi o realnom biznisu koji podrazumijeva nastajanje novih vrijednosti i korisnih usluga", kazao je, između ostalog, studentima iz Švedske profesor Ramić.

Goste su o osnovnim principima poslovanja i rada islamskih banaka upoznali: Amela Trokić, magistrica islamskog bankarstva zaposlena u BBI VIP biznis klubu, dr. Šukrija Ramić, izvršni član Šerijatskog odbora BBI banke i Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke.