Sve veći interes za Sarajevo Halal Fair 2018 | Bosna Bank International
Online servisi Finansiranja Štednja Računi Kartice Podrška Islamsko bankarstvo

Sve veći interes za Sarajevo Halal Fair 2018

04.09.2018.

Velika turska privredna delegacija potvrdila dolazak na Sarajevo halal sajam

Delegacija Privredne komore Istanbula (İstanbul Ticaret Odası – ITO) potvrdila je učešće na međunarodnom sajmu halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF)  2018 kojeg organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB) od 27. do 29. septembra 2018. godine u Sarajevu. 

Delegaciju  Privredne komore Istanbula – ITO će predvoditi Şekib Avdagiç, predsjednik ITO. U ovoj delegaciji nalaze se rukovodeći ljudi nekih od najvećih turskih korporacija iz oblasti prehrambene, hemijske i finansijske industrije, te turizma. 

„Privredna komora  Istanbula, koja je u Sarajevu do sada organizirala šest sajmova turskih proizvoda, sa zadovoljstvom potvrđuje učešće svojih članica na Sarajevo halal sajmu. U ovkiru turskog nacionalnog štanda na Sarajevo Halal Fair 2018 predstavit će se 15 članica Privredne komore Istanbula te pozivamo i sve druge učesnike ovog značajnog skupa halal proizvođača i pružatelja usluga da nas posjete, da razmijenimo iskustva, a moguće i uspostavimo saradnju“, saopćeno je iz Privredne komore Istanbula.  

Tokom tri dana trajanja Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije i mnogih drugih tržišta.

Organizatori Sarajevo Halal Fair-a (SHF) 2018 posebno ističu da je tržište halal proizvoda i usluga jedno od najbrže rastućih na svijetu, što može ilustrirati podatak da potrošnja samo na halal hranu i piće raste gotovo dvostruko više od globalnog rasta prema podacima State of the Global Islamic Economy Report 2017-2018.  Prema istom izvještaju, trendovi rasta zabilježeni su i u oblasti halal turizma, farmaceutskih proizvoda, kozmetičkih proizvoda, islamskih finansija. 

Potražnja za halal proizvodima i uslugama raste iz godine u godinu i već sada je prisutan nedostatak ponude u odnosu na potražnju, što je prilika kompanijama iz našeg regiona da se predstave veleprodajnim i maloprodajnim lancima na Sarajevo Halal Fair-u (SHF) 2018.

Uz Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i BBI VIP Business Club, organizatori SHF-a su Islamic Development Bank (IsDB) i njihov THIQAH business forum, Islamska zajednica u BiH, a uz podršku Privredne/Gospodarske Komora F BiH, Udruženja Halal industrije, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, Centra za certificiranje halal kvalitete Hrvatske, Balkanskog udruženja muslimana potrošača (BUMP) i mnogih drugih.