Uspješno završen prvi međunarodni sajam halal-industrije - Sarajevo Halal Fair (SHF) | Bosna Bank International
E-servisi Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

Uspješno završen prvi međunarodni sajam halal-industrije - Sarajevo Halal Fair (SHF)

30.09.2018.

Prvi međunarodni sajam halal-industrije, Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018, koji su organizirali Bosna Bank International (BBI), Islamska zajednica u BiH i Islamska razvojna banka (IsDB) uspješno je završen. SHF je okupio više od 600 akreditovanih predstavnika kompanija iz različitih industrija iz 43 zemlje. Na više od 90 štandova predstavljeni su izlagač iz 14 zemalja svijeta, a sve je pratilo 130 registriranih predstavnika medija iz BiH, regiona i svijeta. Kroz Sajam, koji je osim izložbenog imao i edukativni karakter, tokom tri dana trajanja prošlo 10.400 posjetilaca.

Posjetioci iz cijele BiH imali su priliku dobiti informacije o tome šta je zapravo halal. Organizirane su i panel diskusije na kojima su stručnjaci iz ove oblasti razgovarali na temu važnosti, razvoja, te mogućnostima halal-industrije.

Također, tokom SHF-a upriličeni su susreti proizvođača halal-proizvoda iz regiona i pružalaca halal-usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih država.

S ciljem uspostavljanja saradnje i promoviranja zajedničkih mogućnosti i interesa malih biznisa u BiH i Bahreinu, na SHF-u je potpisan memorandum između udruženja „Kupujmo i koristimo se domaćim“ i „Društva bosanskohercegovačko-bahreinskog prijateljstva i poslovne saradnje“. Ovim Memorandumom potpisnici su saglasni da daju podršku malim porodičnim firmama u BiH i Bahreinu, osnažujući ih da izađu na strana tržišta.
Vrijedi istaći i da je tokom Sajma u organizaciji BBI VIP Business Cluba organizovan okrugli stol na temu poslovnog povezivanja Bosne i Hercegovine i Malezije, tokom kojeg je potpisan i memorandum o razumjevanju između Sarajevo Halal Fair-a i MIHAS – „Malaysian International Halal Showcase“, jednog od najvećih događaja halal-industrije u svijetu.

Unifikacija halal-standardizacije je nužna kako bi principi halala bili uspješno implementirani, zaključeno je na prvom panelu o temi “ Halal-standardizacija i certifikacija/akreditacija” koji je održan prvog dana  SHF-a. Halal-hrana je zdrava hrana, a halal-certifikat donosi višestruke koristi kako za potrošače, tako i proizvođače, zaključak je panela “Kvalitet halal-hrane i zdravlje potrošača”.

Sektor islamskog bankarstva uspijeva ostati snažna potpora zajednici u vremenu promjene paradigme, zaključeno je na panelu o temi “Islamske finansije: Faktor stabilnosti u vremenu izazova” održanom u okviru međunarodnog Sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair-a 2018. Imovina islamskih banaka procijenjena je na oko dva triliona dolara, te su islamske finansije još uvijek niske u odnosu na konvencionalno finansijsko tržište. Pa ipak, prilagođavanje finansijskih instrumenata modernim trendovima moguće je ostvariti još veći domet islamskih finansija, složni su učesnici ovog panela.

Tokom SHF-a održani su i “Info dani halal-industrije” u organizaciji Udruženja halal-industrije Privredne/Gospodarske Komore F BiH, a dodijeljene su i sajamske nagrade.

Poseban program zadnjeg dana sajma održan je u Hotelu Hills gdje su dodijeljenje GIFA – „Global Islamic Finance Awards“. Na svečanoj ceremonija dodijeljene su najprestižnija priznanja iz oblasti liderstva i islamskih finansija najutjecajnijim institucijama i pojedincima iz cijelog svijeta, među kojima su bili i  dobitnici iz BiH: predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, dr. Šukrija Ramić i Amer Bukvić koji je primio nagradu u ime Bosna Bank International.