Veliko priznanje za BiH: Amer Bukvić dobitnik OIC priznanja za unapređenje islamske ekonomije u svijetu | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

Veliko priznanje za BiH: Amer Bukvić dobitnik OIC priznanja za unapređenje islamske ekonomije u svijetu

27.10.2015.

Amer Bukvić, generalni direktor BBI banke, dobitnik je prestižne svjetske nagrade „The Jewels of Muslim World Award 2015“ za unapređenje islamskih finansija i ekonomije. Priznanje se dodjeljuje istaknutim pojedincim koji su radom u svojoj oblasti djelovanja doprinijeli razvoju društva. Priznanje Bukviću uručeno je na svečanoj ceremoniji organiziranoj u Kuala Lumpuru 27. oktobra 2015. godine.

„Ovu prestižnu nagradu Organizacije islamske kooperacije (OIC) dodjeljuje OIC „Today Magazine“ u nastojanju da se istakne odličnost, inovativnost i ostvarenja pojedinaca u cilju ekonomskog unapređenja u svijetu. „The Jewels of Muslim World Award“ je nagrada koja simbolizira pokretače i aktere koji su ojačali ekonomiju zahvaljujući svom talentu i na ovaj način želimo im dati podršku u njihovim naporima. Priznanje je značajno utoliko što daje inspiraciju mlađim generacijama da unaprijede sliku muslimana širom svijeta, kao produktivnih i sposobnih sudionika svjetske ekonomije”, stoji, između ostalog, u obrazloženju nagrade. 

Komisija za izbor najistaknutijih pojedinaca u svijetu prilikom izbora rukovodila se uspjesima u relevatnom polju industrije kao i  značajnom doprinosu u razvoju  društva. Ovogodišnji dobitnici nagrada, ukupno njih deset, dolaze iz različitih dijelova svijeta, a direktor BBI banke Amer Bukvić jedini je dobitnik iz Jugoistočne Evrope.

Ranije su „The Jewels of Muslim World Award“, između ostalih,  dobili dr. Ahmad Mohamed Ali, predsjednik Islamske razvojne banke (IDB), prof. Ekmeleddin Ihsanoglu, bivši generalni sekretar Organizacije islamske kooperacije (OIC), Muhammad Ali, legendarni američki bokser, saudijski princ Al Waleed bin Talal Al Saud osnivač „Alwaleed Philanthropies“ fondacije za pomoći ljudima širom svijeta i osnaživanje žena.